Aquest passat divendres va tenir lloc al Teatre Casal (Societat La Principal) de Vilafranca la presentació del llibre ”Hilh viatge des de la Gascunya-França a l’Alt Penedès i Garraf de Catalunya. Hill, Ill, Yll” a càrrec de Joan Solé Bordes, Ignasi Maria Muntaner Pasqual i l’autor, Albert Hill Giménez, amb una gran assistència de públic.
Antoni Romeu Alemany conseller de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va obrir l’acte amb un breu discurs centrat en la generositat com a base de la col·laboració que permet publicacions com la que es presentava, així com en el fet de saber agrair i reconèixer tant aquestes col·laboracions com les investigacions precedents ja publicades, com a millor i més ètic dels camins per continuar incrementant el nostre coneixement sobre els més diversos temes.
El Sr. Albert Hill, amb arrels penedesenques com s’evidenciava en l’esquema del seu arbre genealògic, va començar a considerar els orígens gascons del seu cognom (donat que l’aventura del llibre que es presentava va sorgir com a recerca personal) arran una comunicació rebuda de Lluís Hill Plans, que contenia un article publicat a l’Eco de Sitges signat per Ignasi Maria Muntaner Pasqual.
Aquest extraordinari i reconegut investigador, preservador i divulgador de la toponímia i del nom de llocs i persones no només de Sitges sinó de bona part del Garraf, que és Ignasi Maria Muntaner, es basava per defendre la seva hipòtesi en les dades contrastades de l’arribada de gascons a Catalunya. Unes dades històriques i demogràfiques que allunyaven la teoria que el cognom Hill procedia d’immigrants britànics. Per un costat, perquè, l’únic que hi ha documenta, amb tota seguretat, com a soldat britànic arribat al Penedès va morir sense descendència.. i per un altre, perquè no hi ha cap constatació històrica d'una emigració britànica, que a més hauria hagut de ser prou nombrosa com per haver donat lloc al nombre d'actuals descendents que comparteixen el cognom Hill, Ill o Yll.
A partir d’aquest primer contacte amb l’article del Sr. Muntaner i ampliant la informació en obres com ara “De la Vilafranca de 1634 d’Antoni Massanell Esclassans" (IEP) o “Els altres catalans dels segles XVI i XVII" de Carles Millàs i Castellví (Publicacións de l’Abadia de Montserrat) on es constata la intensa emigració gascona que es va rebre a les terres catalanes i en espacial a l’actual Alt Penedès i Garraf, el Sr. Albert Hill ha escrit un llibre que ens apropa a la Gascunya i a l’origen del cognom Hill, en qualsevol de les seves grafies.
L’acte el va conduir el Sr. Lluís Hill Plans, vocal de la Junta Directiva de l’IEP i persona rellevant en tots aquest projecte, no només per haver posat en contacte al Sr. Albert Hill amb el Sr. Igansi M. Muntaner, sinó perquè, amb les constants referències que es van fer durant l'acte de presentació, a la seva investigació sobre Vilafranca i el cognom Hill, es posava en evidenciant la importància, el rigor i la seriositat de les seves aportacions. (Una investigació que hores d’ara continua desenvolupant i no dona per conclosa).
Com a punt i final de la presentació l’IEP va oferir un breu video on es recollia una selecció dels artistes i escriptors amb cognom Hill, Yll, Ill, nascuts a l’àrea del Penedès-Garraf i el Barcelonès.
Finalment es va convidar, per gentilesa de Cavas Hill, a una copa de cava a totes les persones assistents.
Les fotografies que acompanyen aquest article són de Jordi Valls
L'acte va estar oganitzat per l'IEP. Amb la col·laboració del Teatre Casal (Societat La Principal) i Cavas Hill. En conveni amb l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
Sortida "Els usos de la pedra seca a Olivella: protoindústria"
17 de novembre de 2024
SET-CENTS CINQUANTA ANYS DE LA CARTA POBLA DE VILANOVA
15 de novembre de 2024
Reconeguda la tasca de Lluís Eroles en favor de la filatèlia catalana
14 de novembre de 2024
Els rellotges de sol parlen a l’A.E. Talaia
25 d'octubre de 2024