Aquest passat dimarts, a la sala petita del TNC la consellera de Cultura, Laura Borràs, va presidir el lliurament dels VII Premis Pompeu Fabra.
Enguany s’ha lliurat un premi especial a totes les entitats que formen part del Cens d’entitats del foment de la llengua catalana, entre les quals es troba l’Institut d’Estudis Penedesencs. En nom de totes les entitats va recollir el premi
Premis Pompeu Fabra i Premis Robèrt Lafont
Aquesta VII edició dels Premis Pompeu Fabra ha coincidit amb els actes de la commemoració de l’Any Fabra, que recorda els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. L’acte incloïa també el lliurament dels Premis Robèrt Lafont, en la seva Va edició.
Els premis Pompeu Fabra, instituïts l'any 2008 pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana.
La vida i l’obra de Pompeu Fabra
L’acte és va iniciar amb un monòleg sobre la vida i obra de Pompeu Fabra, explicades des d’una visió de qui indirectament el va conèixer gràcies als records trobats dins una maleta de l’avia de qui narra la història. Interpretat per Rosa Cadafalch, la seva càlida i intensa actuació va aixecar una enorme ovació del públic.
A continuació Aina Clotet va presentar els premis.
Els premiats
L’Associació d’Editors en llengua Catalana, en la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana
Els professors Mila Segarra i Neira i Jordi Mir i Parache, que l’han obtingut ex aequo en la categoria de trajectòria professional, científica o cívica;
König, en la categoria socioeconòmica
L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, en la de comunicació i noves tecnologies.
El presentador i cantant Halldór Már, en la categoria d’incorporació a la comunitat lingüística catalana
El voluntari Ramon Rom Sagristà, en la de Voluntariat Lingüístic.
Les entitats que conformen el Cens d’entitats de foment de la llengua catalana, entre elles l’IEP, han rebut el reconeixement especial han rebut una litografia numerada i signada per Manuel Cusachs, com autor de les mateixes. La litografia és un retrat de Pompeu Fabra.
Com a punt de connexió entre els dos premis, va actuar Alidé Sans, qui va cantà en occià aranès la peça Eth riu..
V Premi Robèrt Lafont per a Georg Kremnitz
També es van lliurar el V Premi Robèrt Lafont al professor emèrit de filologia romànica de la Universitat de Viena Georg Kremnitz. Aquest guardó reconeix persones o entitats que s'han distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic.
George Kremnitz, té una llarga trajectòria de dedicada a l’estudi i al foment de la llengua occitana, en especial la seva especial dedicació a la recerca històrica i sociolingüística, que comprèn tota la seva àrea lingüística o airal occitan, així com la seva participació en iniciatives de foment i projecció de l’occità, especialment en l’àmbit acadèmic i universitari, així com en l’àmbit associatiu i de la dinamització lingüística.
Els guanyadors del Premi Pompeu Fabra i del Premi Robèrt Lafont van rebre un bust de bronze, que reproduïen, respectivament, un retrat de Pompeu Fabra i un retrat de Robèrt Lafont, ambdós obres de l’escultor Manuel Cusachs.
Com a punt i final de l’acte van actuar els alumnes de La Bressola, escoles associatives de la Catalunya Nord. Van interpretar la cantata El caçaire de mots, amb texts i música de Francesc Bitlloch, qui els va acompanyar al piano.
Moltes gràcies per la vostra col·laboració en fer-ne difusió!
Sortida "Els usos de la pedra seca a Olivella: protoindústria"
17 de novembre de 2024
SET-CENTS CINQUANTA ANYS DE LA CARTA POBLA DE VILANOVA
15 de novembre de 2024
Reconeguda la tasca de Lluís Eroles en favor de la filatèlia catalana
14 de novembre de 2024
Els rellotges de sol parlen a l’A.E. Talaia
25 d'octubre de 2024