Després de dos anys de recerca, l’Institut d’Estudis Penedesencs publica el llibre Del Penedès als camps d’extermini nazis. Deportats de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Penedès i el Garraf del qual en són autores les historiadores Berta Llorens, Àngels Parés, Maria Peña i M. Teresa Sadurní i l’historiador Ramon Arnabat.
El llibre es presentarà públicament:
A Vilanova i la Geltrú el dissabte 8 de febrer a les 18 h a l’Arxiu Comarcal del Garraf, a càrrec de Berta Llorens i Àngels Parés, autores.
A Vilafranca del Penedès el dimecres 12 de febrer a les 19 h a l’Auditori del VINSEUM, a càrrec de M. Teresa Sadurní, autora; Juan Manuel Calvo president de l’Amical Mauthausen; Ramon Arnabat, president de l’IEP i Àngels Dalmau regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
Al Vendrell el dimecres 26 de febrer a les 19 h a la Sala Portal del Pardo (annex a la Biblioteca Pública Terra Baixa), a càrrec de Maria Peña, autora; Kenneth Martínez, Alcalde del Vendrell; Juan Manuel Calvo, president d'Amical Mauthausen i Ramon Arnabat, president de l’IEP,
A Igualada el dijous 20 de març a les 19 h a la Biblioteca Central, a càrrec de Ramon Arnabat, autor; Pol Dalmau, historiador i Carme Riera, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada.
Sinopsi:
El llibre s’ha organitzat en dues parts temàtiques. La primera contextualitza els fets històrics: l’Europa d’entreguerres (1918-1939); l’ascens al poder d’Adolf Hitler i el sistema concentracionari; l’exili republicà i l’internament i sortida dels camps francesos dels ≪refugiats≫; la deportació als camps de concentració i extermini nazis, l’alliberament i la seva promesa de ≪Mai més!≫. La segona se centra en els deportats penedesencs. A partir de la informació que és té i de la recerca realitzada es presenta una anàlisi general i comarcal (Alt Penedès, Anoia, Baix Penedès i Garraf) dels cent vint-i-quatre deportats penedesencs als camps d’extermini nazis i tot seguit cadascun d’ells compta amb una fitxa que explica i descriu la seva biografia i la seva estada en els camps, com hi va entrar, on va ser capturat…, la qual cosa permet posar nom a les persones deportades i saber qui eren i d’on eren.
Cent catorze deportats penedesencs foren al camp de Mauthausen i els seus comandos, quatre a Dachau, quatre a Buchenwald i dos a Flossenburg. Noranta-cinc dels cent vint-i-quatre deportats penedesencs moriren als camps nazis i sols vint-i-nou en sortiren en vida.
L’INSTITUT D’ESTUDIS PENEDESENCS PUBLICA UN ESTUDI SOBRE ELS PENEDESENCS DEPORTATS ALS CAMPS D’EXTERMINI NAZIS
31 de gener de 2025
PRESENTACIÓ DE LA REVISTA DE L’INSTITUT D’ESTUDIS PENEDESENCS "DEL PENEDÈS"
27 de gener de 2025
XXXI Jornades d'Estudis del Penedès: La llengua del Penedès, factor de cohesió social
24 de gener de 2025
L'IEP en l'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme a Vilanova
21 de gener de 2025