Anàlisi geoambiental de talussos adossats (terrasses) i marges de pedra seca a la zona de Can Grau (Parc del Garraf, Catalunya, Espanya): resultats preliminars del projecte Stonewalls4life.
Andrea Mandarino1, Andrea Vigo1, Andrea Cevasco1, Patricia Varona Prellezo2, Emilio Valbuena-Ureña2, Abraham Guillén-Villar3, Montserrat Traver-Vives3, Dolors Garcia-Martínez3 i Marco Firpo1
1 Universitat de Gènova, Departament de Ciències de la Terra, Medi Ambient i Vida, Gènova, Itàlia (andrea.mandarino@edu.unige.it)
2 Gerència de Serveis d’Espais Naturals, Diputació de Barcelona, Barcelona, Spain
3 Institut d'Estudis Penedesencs, Vilafranca del Penedès, Espanya
Stonewalls4life és un Projecte LifeUE que va començar a la segona meitat del 2019 amb moltes matèries, i amb la participació tant organismes públics com privats, en un grup de treball multidisciplinari. L 'objectiu principal del projecte consisteix a demostrar com una antiga tecnologia utilitzada per a la gestió del sòl, els marges i murs de pedra seca, pot ser considerada eficaç per millorar la resistència del territori al canvi climàtic mitjançant l’adopció d’un enfocament social i tècnicament innovador.
Les accions del projecte es realitzen a Manarola, dins del parc nacional de Cinque Terre (est de Ligúria, nord-oest d'Itàlia). El espai pilot és una estreta franja de terra a prop del mar que es caracteritza per petites valls amb forts pendents, distribuïdes mitjançant terrasses limitades per marges de pedra seca. Aquest paisatge antropogènic representa una peculiaritat d’alt valor que atrau més de tres milions de turistes cada any.
Es van identificar tres llocs de replicació per demostrar la transferibilitat i la replicabilitat de les accions del projecte: dues es troben dins del territori del Parc Natural de les Cinque Terre i una es troba a la zona de Can Grau (Parc del Garraf, Catalunya, Espanya).
Actualment, el lloc espanyol està en fase d’avaluació. Un extens geològic, geomorfològic i ara s’està realitzant una anàlisi d’ús del sòl-cobertura del sòl (LULC) a la zona de Can Grau per definir-ne característiques mediambientals, especialment en aspectes geològics i d’ús del sòl, i centrat en
les terrasses i marges existents, així com el seu estat de conservació. Aquest estudi té com a objectiu identificar un lloc adequat i específic per a la rèplica de les accions del projecte que es duran a terme a Manarola, concretament per a la recuperació dels marges de pedra en sec, basant-se en una anàlisi multi-temporal d’imatges aèries realitzades existents de l’entorn i en una àmplia recollida i revisió de dades bibliogràfiques.
Aquesta contribució il·lustra els resultats preliminars de l'anàlisi de la zona de Can Grau, centrant-se en
particular sobre la distribució de les terrasses i la variació de LULC des dels anys cinquanta del segle XX fins a l’actualitat. D’aquest estudi es desprèn un progressiu abandonament del cultiu a les zones de terrasses, tot i que, segons fonts històriques, aquest procés es va produir majoritàriament després del la fil·loxera va aparèixer a la fi del segle XIX, arran que va afectar greument la viticultura, que aleshores era l’activitat agrícola més important al Garraf..
Els resultats d’aquest estudi seran útils tant pel que fa al projecte Stonewalls4life quant a la implementació i gestió global del sòl, amb l'objectiu particular de restaurar un origen humà patrimoni geomorfològic així com per a mitigar el risc geohidrològic.
(Traducció adaptada del PDF que us adjuntem)
Enllaç al full informatiu del projecte a l'EGU
Enllaç al full general de l'EGU
Sortida "Els usos de la pedra seca a Olivella: protoindústria"
17 de novembre de 2024
SET-CENTS CINQUANTA ANYS DE LA CARTA POBLA DE VILANOVA
15 de novembre de 2024
Reconeguda la tasca de Lluís Eroles en favor de la filatèlia catalana
14 de novembre de 2024
Els rellotges de sol parlen a l’A.E. Talaia
25 d'octubre de 2024