Dins la programació d'aquest any de Vilapensa, els organitzadors han inclòs un projecte amb la participació dels alumnes de secundària i batxillerat d’alguns dels instituts de Vilafranca amb la finalitat que comparteixin les seves reflexions al voltant de les llambordes Stolpersteine i els noms que hi ha gravats.
Les llambordes Stolpersteine les podem trobar a nombroses ciutats europees. Van sorgir com a un projecte artístic per recordar les víctimes del nazisme j (jueus, poble romaní, homosexuals, dissidents, Testimonis de Jehovà, víctimes de l'eutanàsia, etc.) La idea la va proposar Gunter Demning. Les plaques al paviment serveixen de record permanent, que ajuda a que no oblidem els fets que van succeir i la destrucció de vides humanes que va comportar, i especialment el fet que durant aquest període de temps, una part dels éssers humans, van ser considerats prescindibles per raó de religió, idees polítiques, peculiaritats físiques o psíquiques, raça (avui aquest concepte no es sostenible perquè la ciència a posar en evidència que no existeixen diferents races sinó fenotips d'una mateixa raça).
Pel que fa a la proposta que Vilapensa ha creat pels joves estudiants que participin es centra en el fet que a través de material audiovisual expliquin qui eren aquelles persones que van ser víctimes de l’holocaust i quins són els pensaments i les reflexions que els ha fet aflorar investigar sobre les seves vides.
Aquesta proposta educativa s'està desenvolupant des del passat mes de març.
Els projectes realitzats pels alumnes estaran disponibles al web del VilaPensa a partir del dia 5 de maig, “Dia d’homenatge als espanyols deportats i morts en camps de concentració i a totes les víctimes espanyoles del nazisme”.
Durant el procés de treball els estudiants podran visionar la pel·lícula d’animació Josep del dibuixant Aurel (França, 2020) i coneixeran les narracions Una llauna rovellada de l’actriu Assumpta Mercader.
Vilapensa està organitzat pel VINSEUM, i col·lobaren en aquesta activitat de caràcter educatiu: Institut Eugeni d’Ors, Institut Alt Penedès, Institut d’Estudis Penedesencs, Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i Memorial Democràtic de Catalunya.
Enllaç amb el programa amb totes les activitats Vilapensa 21
Sortida "Els usos de la pedra seca a Olivella: protoindústria"
17 de novembre de 2024
SET-CENTS CINQUANTA ANYS DE LA CARTA POBLA DE VILANOVA
15 de novembre de 2024
Reconeguda la tasca de Lluís Eroles en favor de la filatèlia catalana
14 de novembre de 2024
Els rellotges de sol parlen a l’A.E. Talaia
25 d'octubre de 2024