Avui 23 de febrer, a les 16.00 hores, presentació del projecte STONEWALLSFORLIFE. Utilització dels murs de pedra seca com una eina d'adaptació al canvi climàtic, en el qual participa l'IEP

23 de febrer de 2021





Des de l’any passat, l’IEP col·labora en un projecte del programa europeu LIFE Adaptació al canvi climàtic, per un contracte amb la Diputació de Barcelona. Com a agents interessats en aquest projecte volem contribuir a la comunicació i difusió dels seus avanços a un públic rellevant.  Per això, aprofitant la nostra xarxa de contactes, us informem que aquest proper dia 23 de febrer es durà a terme una presentació en plataforma ZOOM a la que us convidem a assistir.

Enllaç: https://zoom.us/j/99472566832

 El projecte STONEWALLSFORLIFE (LIFE18 CCA/*IT/001145) ha rebut finançament del Programa LIFE de la Unió Europea.

REREFONS:

El projecte europeu STONEWALLSFORLIFE (SW4L)

(Més informació) https://www.stonewalls4life.eu/?lang=ca

La utilització dels murs de pedra seca com una eina d’adaptació al canvi climàtic amb múltiples propòsits.

L’objectiu final i eix motivador del projecte és reparar i mantenir a llarg termini els marges de pedra seca per tal de preservar i protegir el territori, a la vegada que es cerca una integració social i un desenvolupament laboral. Però per poder arribar a aquest cal la realització d’estudis preliminars que estableixin la seva viabilitat.

Dos parcs com àrees d’intervenció del projecte europeu STONEWALLSFORLIFE (SW4L): El Parc Nacional de Cinque Terre (Itàlia) i el Parc del Garraf de la Diputació de Barcelona.

El Parc Nacional de Cinque Terre (Itàlia), forma part de la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO com a patrimoni cultural.

El Parc del Garraf forma part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, el Pla especial del qual va ser adoptat el 1986. La zona protegida és de 12.377 hectàrees i inclou 9 municipis.

Les institucions implicades en el projecte

Liderat pel Parc Nacional Cinque Terre, els altres socis del projecte son: la Universitat de Gènova, la Fondazione Manarola, Legambiente, ITRB Consulting i el Parc del Garraf (Diputació de Barcelona), que ha comptat amb la col·laboració de l’IEP.

 

La participació de l’IEP en el projecte

L’IEP participa amb la realització d’un estudi tècnic i científic preliminar a la zona de Can Grau al Parc del Garraf, a càrrec d’Abraham Guillén Villar i Montserrat Traver Vives (antropòlegs i biòlegs) membres de l’IEP.

Aquest estudi consisteix en una investigació cartogràfica dels murs de pedra seca de Can Grau i una Investigació socioeconòmica de la mateixa finca a nivell històric la qual cosa implica:

·        Avaluació científica del territori

·        Anàlisis social

·        Avaluació solucions tècniques de construcció, cultius, mètodes agrícoles que es prefereixin...

 

Presentació a l’Assemblea General de l’EGU

A més d’aquesta presentació està previst fer-ho dins l’Assemblea General de l’EGU, (EGU21) considerada l’esdeveniment més important d’Europa en matèria de geociències, aquest mateix any.

Enllaç amb   EGU21 - #vEGU21: Engage • Discover • Inspire










Avui 23 de febrer, a les 16.00 hores, presentació del projecte STONEWALLSFORLIFE. Utilització dels murs de pedra seca com una eina d'adaptació al canvi climàtic, en el qual participa l'IEP