En record de Pere Sadurní Vallès

28 de juliol de 2020




El passat 26 de juliol moria als 92 anys a Sant Pere Molanta qui ha estat una de les personalitats més destacades d’aquesta població i de l’àmbit penedesenc durant més de cinquanta anys. Fill d’una família de llarga tradició pagesa, la labor de Pere Sadurní va anar molt més enllà d’aquest àmbit i va desenvolupar constants iniciatives en els espais culturals, cívica i també esportius, bàsicament a l’entorn del seu poble i del Penedès.

Regidor de l’Ajuntament d’Olèrdola del 1887 al 1891, jutge de pau del municipi, entre les iniciatives cíviques i culturals molantenques cal destacar la creació de la revista “Font- tallada” que mensualment des del 1974 recull el batec de la població. Convençut esportista de l’àmbit del futbol va fundar diversos equips a la seva població fins a l’actual Molanta i va fer possible l’actual camp d’esports del municipi, just davant de l’església i on el passat 27 de juliol es va celebrar la missa funeral per la seva ànima. Com a jugador amateur de futbol es va moure per diversos equips catalans en aquesta disciplina esportiva. En conjunt, la seva labor cívica a la població li va ser reconeguda l’any 2004 amb el premi Rossend Montané.

En l’àmbit penedesenc, Pere Sadurní va ser un decidit promotor de la fundació de l’Institut d’Estudis Penedesencs i el 1976 ja va participar en les reunions prèvies a la seva creació. El 1977 va ser un dels fundadors de l’IEP i aquest mateix any va guanyar un dels premis Sant Ramon de Penyafort del Museu de Vilafranca amb el seu treball “Retalls del folklore penedesenc”, estudi que el Museu va publicar el 1982.

Membre actiu de la secció de Toponímia de l’IEP des de la seva creació, va col·laborar igualment en les sortides “A peu pel Penedès” i en va portar algunes.Vocal de la junta directiva de l’IEP i del 1996 al 1998 va presidir la junta gestora de l’entitat, va rebre la medalla d’honor de l’entitat en reconeixement a la seva labor. El 1996 l’IEP va publicar el seu treball “Vocabulari del vinyater penedesenc”, estudi que va tenir una acollida excepcional fins el punt que es va exhaurir i el 2016 se’n va fer una segona edició. L’any 2000 Caixa Penedès publica el primer volum de la seva obra magna “Folklore del Penedès” que el 2001 es completa amb un segon volum fins a fer més de set-centes pàgines de dades i referències de tota mena. L’any 2007 publica l’estudi històric “Sant Pere de Palau Moranta: 1.300 referències de l’edat medieval penedesenca”.

L’IEP li va concedir el “Premi Penedès collita 2013. Reconeixement Emili Giralt de Recerca”, i en els motius es va fer constar “per la seva labor constant de recerca i aplec de tots els elements d’arqueologia i història local de Sant Pere Molanta i especialment per la seva inestimable aportació en molts aspectes del folklore i el vocabulari penedesenc relacionat amb la vinya i el vi”.

Una de les darrers aportacions de Pere Sadurní a l’IEP va ser als inicis de la secció del “Parlar penedesenc”, de la que en va ser un dels promotors i a la que va aportar un amplíssim recull de vocabulari penedesenc . El doctor Joan Veny, mestre de la filologia catalana, reconeixia en la seva conferència de cloenda de les Jornades d’Estudis penedesencs del 2016 dedicades a la llengua al Penedès: “Per al meu treball m’he basat sobretot en el Folklore del Penedès, de Pere Sadurní i Vallès [...que] localitza les peces recollides (Vilafranca, les Gunyoles, Sant Miquel d’Olèrdola...); si són del passat, en fa la datació, des de mitjan segle XIX, i a voltes n’indica l’informador (el Vell Payó, Amadeu Milà, “la meva mare”, “Josefa Milà, de Martorell, oïda a la seva àvia que l’aprengué l’any 1880”, “la quitxalla vendrellenca (1910)...”

Joan Solé Bordes



Entrega dels premis a la Festa de la Cultura del Penedès el 2013 al Vendrell

En record de Pere Sadurní Vallès