Els rellotges de sol parlen a l’A.E. Talaia

25 d'octubre de 2024




El proppassat 25 d’octubre va tenir lloc l’acte de presentació del llibre Tempus Fugit, els lemes dels rellotges de sol penedesencs, escrit per August Bover i Font que ha recopilat les frases que llueixen a les parets orientades cap al sud, decoren les façanes i d’alguna manera alliçonen els badocs que alcen el cap, per saber l’hora bona, quan fa sol, és clar.

Carme Barceló, vicepresidenta de l’entitat excursionista i presidenta de la secció cultural, va fer una breu introducció afegint interès a un tema curiós per ell mateix. L’acte s’emmarcà dins de la programació dels divendres culturals. El llibre ha estat editat pel GES (Grup d’Estudis Sitgetans) i l’IEP ( Institut d’Estudis Penedesencs) l’abril d’aquest any 2024. Les fotografies que formen part intrínseca del petit volum han estat disparades per disset fotògrafs que pertanyen a la secció fotogràfica del GES, una tasca de documentació gràfica important i necessària, tot i que alguns dels rellotges solars, pocs, han estat impossibles de captar.

Aquesta guia compta amb un pròleg de Quim Torra i Pla, l’honorable expresident de la Generalitat de Catalunya amb el nombre cent trenta-u. Torra aposta per allò ultralocal com a manera de transitar pel que és local i accedir a la universalitat més enllà de la curiositat que li provoca aquest recull de lemes escrits al voltant dels gnòmons, que és com es diu de la vareta o busca que, amb la seva ombra, marca l’hora solar exacta.

La varietat de rellotges de sol se suma a la varietat de lemes que August Bover ha classificat en diversos calaixos a saber: el temps, les hores, el sol, el sol i la fe, la construcció mateixa dels aparells solars i les referències als llocs on estan disposats. La lletra s’acompanya d’un mapa amb la distribució geogràfica dels rellotges amb lema i amb sengles índexs, alfabètic i toponímic, amb els quals l’obra té un caràcter de llibre de consulta ràpida i eficaç.

És el nombre 4 de la col·lecció Calaix de Sastre dels Estudis Sitgetans i el 234 de la col·lecció dels Estudis Penedesencs. August Bover és catedràtic emèrit de filologia catalana de la UB. Ell ja està preparant i buscant aquests ginys tan antics com la humanitat creats per tractar de mesurar una entitat fugissera i etèria com és el temps, que fuig i no torna, que s’escapa com l’aigua o la sorra d’entre els nostres dits.

La col·laboració de la llibreria A Tres Tintes va permetre al nombrós públic assistent l’adquisició in situ d’aquest llibre interessant, curiós i amb les millors fotografies dels sitgetans viatgers per tots els racons del Gran Penedès. Aquest és doncs un llibre únic i original, tal com el seu tema d’estudi, i que ens fa proper i accessible un coneixement inèdit sense arribar a l’erudició. Allò popular es barreja amb l’exactitud de les frases lapidàries, solars i meridianes, i mai millor dit.

Isidre Roset i Juan

Els rellotges de sol parlen a l’A.E. Talaia