El diumenge 4 de juny, s’ha dut a terme la visita «Vilafranca del Penedès, capital del vi. El patrimoni industrial vinícola: passat, present i futur», organitzada per l’Institut d’Estudis Penedesencs, i amb la col·laboració de Vinseum. La visita ha estat guiada per Raimon Soler Becerro, Montserrat Julià Torner i Anna Alegret Nadal, del grup Arquitectura del Vi, i complementada amb les explicacions del president de l’IEP, Ramon Arnabat.
La ruta, amb l’assistència d’unes cinquanta persones, s’ha iniciat al Vinseum i, abans d’anar a la zona del carrer del Comerç, s’ha volgut primer posar en valor el patrimoni arquitectònic vinícola que podem trobar dispers per la vila, tot passant pel Centre Agrícola, on s'ha parlat de l'associacionisme agrari, i l’Estació Enològica, on s'ha recordat el seu paper en la investigació i la difusió de les noves tècniques vitivinícoles.
Situats ja al carrer del Comerç, s’ha parlat de la importància de l’arribada del ferrocarril a la vila el 1865, fet que va incentivar l’establiment de comerciants a la zona per tal de recollir el vi dels pagesos de la comarca i expedir-lo a través del nou mitjà de transport. Aquest comerç va possibilitat que es bastissin tot un seguit de cellers, que avui podem admirar i que constitueixen un patrimoni totalment comparable al de les anomenades catedrals del vi. S’ha parlat dels arquitectes i mestres d’obres que intervingueren en la construcció d’aquests cellers. El grup d’Arquitectura del Vi sorgeix precisament per protegir aquest patrimoni, considerant que les actuacions de salvaguarda no sols s’han de cenyir al carrer del Comerç, sinó que cal estendre-les a tot el barri del Molí d’en Rovira, vist com un conjunt patrimonial.
També s’ha parlat de l’evolució de les instal·lacions ferroviàries, des de les inicials del segle XIX, amb les vies a nivell de carrer, fins a l’actual llosa que cobreix el soterrament i que permet cosir les dues parts de la ciutat. La visita al carrer del Comerç s’ha finalitzat davant de l’antiga fàbrica Cointreau, un magnífic exemple d'arquitecta industrial que ha de ser aterrat per a fer-hi habitatges.
La visita guiada s’ha conclòs al celler Jean Mory, al carrer del Sol. Unes instal·lacions que van restar actives fins als anys noranta del passat segle i que antigament es connectaven de forma directa amb les vies del ferrocarril per permetre la comercialització dels vins. Un lloc que, pel seu estat actual, mereix ser conservat com a reflex d’un model de celler que ja no existeix, però per això mateix pot tenir la utilitat pedagògica de mostrar-nos una època ja passada en el tractament i comercialització del vi.
XVII Trobades de Centres d’Estudis i Recerca del Penedès
23 de novembre de 2024
Sortida "Els usos de la pedra seca a Olivella: protoindústria"
17 de novembre de 2024
SET-CENTS CINQUANTA ANYS DE LA CARTA POBLA DE VILANOVA
15 de novembre de 2024
Reconeguda la tasca de Lluís Eroles en favor de la filatèlia catalana
14 de novembre de 2024