Ple de gom a gom l'Arxiu Comarcal en la presentació del llibre "La Universitat de Vilafranca del Penedès durant els sebles XVI i XVII" de Jordi Vidal Pla i editat per l'IEP

19 d'abril de 2023




El proppassat dimarts dia 18 en la seu de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, i amb assistència d’unes 70 persones va tenir lloc la presentació del llibre «La Universitat de Vilafranca del Penedès durant els segles XVI i XVII» de l’historiador Jordi Vidal Pla i editat per l’Institut d’Estudis Penedesencs. .

En l’acte de presentació intervingueren la Teresa Jiménez com a representant de l’ACAP, en Ramon Arnabat, president de l’IEP, en Jaume Dantí, catedràtic d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona i l’autor.

El llibre és el núm. 232 dels publicats per l’Institut d’Estudis Penedesencs i compta amb la col·laboració de l’ACAP , l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació Privada Mútua Catalana.

La Universitat de Vilafranca del Penedès va ser l’organització política municipal que durant quasi quatre-cents anys va representar -no democràticament- un ampli conjunt de veïns. Aquest estudi descriu àmpliament les normes que entre finals segle XIV i 1716 van regular l’organització de la Universitat i, analitza, més en detall, l’estructura interna del municipi en els segles XVI i XVII, centrant l’atenció tant en les institucions polítiques com en els càrrecs municipals més tècnica que regulaven el comerç, les obres la beneficència l’ensenyament... i que, fins i tot tenien cura del manteniment del rellotge.

La Universitat fou una institució que s’anà modernitzant i adequant als canvis ocorreguts a la societat i a l’economia de la vila durant el període estudiat. Tot aquest entramat institucional va desaparèixer a partir de 1716a conseqüència de la derrota catalana davant dels borbons. Gràcies a la força de les armes de l’exèrcit borbònic la monarquia espanyola implantà un model polític municipal, completament aliè a la realitat política catalana.








Ple de gom a gom l'Arxiu Comarcal en la presentació del llibre "La Universitat de Vilafranca del Penedès durant els sebles XVI i XVII" de Jordi Vidal Pla i editat per l'IEP