L’IEP forma part del nou Grup Climàtic de Vilanova i la Geltrú

13 de març de 2023



Logotip del Grup Climàtic de Vilanova i la Geltrú


El passat 3 de març de 2023 va tenir lloc a l’edifici Neàpolis de Vilanova i la Geltrú (espai per al desenvolupament de la tecnologia i les idees dels professionals del sector de les indústries creatives i de projectes d’investigació en l'àmbit de la innovació i les tecnologies) l’acte de presentació oficial, a través de Canal Blau Televisió del Garraf, del nou Grup Climàtic de Vilanova i la Geltrú.

Neix amb l’objectiu d’aportar coneixement i proposar solucions pel canvi climàtic enfocades especialment a l’àmbit local. El conformen una desena de professionals de l’àmbit científic, professors universitaris de la UPC, tècnics i periodistes especialitzats, que afirmen que el planeta comença a trobar-se en una situació límit, però que ni ciutadania ni administracions en són prou conscients. Posant el focus a la capital del Garraf, asseguren que la mobilitat i les onades de calor en són els seus dos principals problemes.

Els representants de l’IEP al nou Grup Climàtic de Vilanova i la Geltrú són el meteoròleg i cap de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cunit, Josep Miró i Illa, i el Dr. Josep Antoni Herrera i Sancho, que amb la seva tesi doctoral sobre grans i complexos abocadors municipals i metropolitans amb combustions internes va demostrar al Garraf els efectes de contaminació de les aigües subterrànies per lixiviats i de l’emissió de biogasos i altres gasos d’efecte hivernacle, ara aplicables al mega-abocador del massís de Garraf.

Context:

Nacions Unides: Què és el canvi climàtic?

El canvi climàtic fa referència als canvis a llarg termini de les temperatures i els patrons climàtics. Aquests canvis poden ser naturals, per exemple, mitjançant les variacions del cicle solar. Però des del segle XIX, les activitats humanes han estat el principal motor del canvi climàtic, a causa principalment de la crema de combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas.

La crema de combustibles fòssils genera emissions de gasos amb efecte d'hivernacle que actuen com una manta que envolta la Terra, atrapant la calor del sol i elevant les temperatures.

Alguns exemples d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle que provoquen el canvi climàtic són el diòxid de carboni i el metà. Aquests procedeixen de l'ús de la benzina per conduir un cotxe o del carbó per escalfar un edifici, per exemple. El desmunt de terres i boscos també pot alliberar diòxid de carboni. Els abocadors de fem són una font important d'emissions de metà. L'energia, la indústria, el transport, els edificis, l'agricultura i l'ús del terra es troben entre els emissors principals.




L’IEP forma part del nou Grup Climàtic de Vilanova i la Geltrú