Xerrada – col·loqui “La Guerra Civil a l’Alt Penedès: les rutes” – 22 de març

Dijous 22 de març
Vilafranca del Penedès
Sala de Plens del Consell Comarcal de l’Alt Penedès
Set de la tarda

A càrrec de Ramon Arnabat,de l’ IEP, Jordi Farre, arqueòleg del Vinseum i Ernesto Gonzáles, historiador.
El Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Institut d’Estudis Penedesencs i el Vinseum organitzen una xerrada per donar a conèixer a la ciutadania de l’Alt Penedès els elements patrimonials més destacats relacionats amb la Guerra Civil espanyola a l’Alt Penedès. La xerrada anirà a càrrec de Ramon Arnabat, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs; Jordi Farré, arqueòleg del Vinseum, i Ernesto Gonzàlez, historiador, i es farà a la sala d’actes del Consell Comarcal el dijous 22 de març, a les 8 del vespre. Els elements patrimonials de la Guerra Civil al Penedès han estat catalogats i senyalitzats per tal que puguin formar part dels Itineraris de la Memòria de Catalunya, impulsats des del Memorial Democràtic i la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament de la Generalitat. Els 47 municipis que formen les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf serven més de 400 d’aquests elements patrimonials i els més importants han servit per dissenyar 3 rutes temàtiques: la Ruta del front, la Ruta del vesper de la Gloriosa i la Ruta de defensa de costes.

La presència de la guerra fou constant al Penedès, malgrat que el front era a molts quilòmetres de distància. Les tres rutes que configuren els itineraris tenen com a objectiu posar en valor un patrimoni que inciti a la reflexió sobre la crueltat i la inutilitat de la guerra i que fomenti els valors democràtics i la cultura de la pau. Les rutes penedesenques transcorren per 16 municipis: Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Sitges, Sta. Margarida i els Monjos, l’Arboç, Cubelles, Calafell, Albinyana, la Bisbal del Penedès, Santa Oliva, Subirats, Pacs, Vilobí del Penedès, Torrelavit i Font-rubí.

La Ruta del Front ens permet conèixer com es produí l’avanç franquista pel Penedès i els diversos punts on l’exèrcit republicà oferí resistència. Alhora, ens acosta també al drama dels refugiats, quan passaren per la comarca camí de l’exili. Destaquen en aquesta ruta els espais de Subirats, diversos vestigis recuperats, trinxeres i nius de metralladora, de la Línia 3 de defensa de l’exèrcit republicà a la serra d’Ordal, juntament amb un parell de llocs d’homenatge. Aquests espais configuren una petita ruta que es promociona des del Patronat de Turisme de Subirats (“L’última defensa de Barcelona”).

La Ruta de defensa de costes transcorre per diverses poblacions costaneres, on s’han recuperat i senyalitzat diferents vestigis per explicar la tasca realitzada en la rereguarda republicana per defensar-se d’un hipotètic atac per mar de l’exèrcit franquista. Cal esmentar dins aquest itinerari els vestigis i les fortificacions de Cubelles, que van ser les construccions defensives més importants al litoral penedesenc: el fortí de la Mota de Sant Pere i el niu de metralladores de la desembocadura del riu Foix.

La Ruta del Vesper de la Gloriosa està estructurada a partir dels elements patrimonials que resten dels aeròdroms republicans penedesencs durant la Guerra Civil: Santa Oliva, els Monjos, Sabanell i Pacs. La concentració d’aeròdroms republicans en un espai tan petit comportà que el Penedès, l’Alt Camp i l’Anoia fossin coneguts com el Vesper de la Gloriosa, ja que l’enlairament i l’aterratge d’una munió d’avions semblava un eixam de vespes. I “La Gloriosa” és el nom que rebia l’aviació republicana. Cal destacar d’aquesta ruta el Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA), a l’antic camp d’aviació dels Monjos, que funcionarà com a centre de referència de la ruta.

Per facilitar la difusió d’aquestes rutes, la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament i el Memorial Democràtic han editat un mapa-guia que es repartirà a tots els assistents a la xerrada de dijous.

En conveni amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Cal que confirmeu la vostra assistència al Servei de Protocol del Consell Comarcal de l’Alt Penedès:
Tel. 93 890 62 01 – ccapenedes@ccapenedes.cat

Veure l’invitació a l’acte en format PDF

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>