f. | topon. marin. | |
Al mar, roca sotaiguada.
Gual, Mar fonda, 76: «... barres de roca, paral·leles a la platja, que han estat sempre bons llocs de pesca. L’antina, amb la fondària d’una braça».
Montanya, Llocs sotaiguats I, 24: «ANTINA. Informació oral: Calafell ‘Roca que no sobresurt. [...]; Sitges ‘Roca amb eriçons, pèl (herba), pot sobresortir o no’. [..] Torredembarra ‘Roques on abans hi havia alguer i no sobresurten’. Vilanova ‘Roca pelada, vora mar i no sobresurt’.»
Revés, Històries mar. (Torredembarra) «antina ‘barra a metre i mig’».
DIEC. ANTINA. f. Roca situada a flor d’aigua prop de la costa.
Toponímia:
Carbonell Virella, Noms lloc Vilanova: «Les Antines. Roques sotaiguades situades entre Sant Gervasi i el Racó de Sta. Llúcia. »
Corbera / Abelló, Peixos Torredembarra. 17: «Els fons rocosos de [...] l’Antina (la barra de roques paral·lela a la platja des de Baix a Mar fins a Berà)».
Montanya Llocs sotaiguats II: 11 «Torredembarra: l’Antina Fonda. Pertany al grup de les Antines que hi ha entre Torredembarra i Creixell», «Torredembarra, Sitges: les Antines... es troben davant de la Platja de Torredembarra... a Sitges és un conjunt de pedres, lloses, dins l’aigua, que es poden apreciar a simple vista. Situades vora la Riera Xica de Sitges.»; 35: «Torredembarra: L’Antina de la Clota.»
Gómez Granés, Torredembarra A a Z, 17: «La playa de Torredembarra ... cuenta con tres zonas rocosas dentro del mar: Antina, Barra de tres y Brut».
Altres:
Biblioteca Antina, de l’Editorial el Cep i la Nansa, especialitzada en fets històrics i socials de Vilanova.
Gómez Granés, Torredembarra A a Z, 77: «El CEIP L’Antina».