m. | topon. | |
1.1. Tira de terreny més o menys ampla que va d’un indret a un altre disposada expressament per a transitar-hi.
1.2. Camí de bast, corraler o morraler. Camí per a animal sense carro.
1.3. Camí de sagraments o de combregar. Camí de caràcter públic que deixa pas des de l’església a un lloc habitat, especialment en cas de l’administració del viàtic.
1.4. Camí ral. Camí públic, precedent de les actuals carreteres.
2. Vegada.
Boada, Sant Martí, 80: «... hi ha altres vies de comunicació, algunes s’hi pot anar amb carro, altres són de ferradura, vulgarment conegudes per camins de sagraments.
Carbonell Noms de lloc Vilanova, p 430 «Camí de Sagrament. Generalment, era aquell que, en deixar un camí públic, menava fins al portal d’una casa, o fins al portal d’un barri i feia pas per al Santíssim Viàtic i per als bateigs i morts de la casa (Costumari Català, 1921, 39/40). D’aquests camins n’hi havia a molts pobles, però el de Vilanova es documenta ben tard, el 1900, en esmentar el “camí veïnal vulgarment anomenat de Sagrament...”»
Roig Fontseca, Masllorenç, 21: «Hi havia un caminet... Se’n deia el camí de combregar i s’entén que servia per portar els sagraments a la masia.»
Sadurní Folklore II: 13 «el camí de sacrament era públic tan sols per als qui havien d’anar a buscar el rector per una defunció i l’amplada era la que calgui per passar-hi amb el llit de morts».
Sadurní St. Pere P. M.: 252 «camí corraler: antic camí de bast, pas d’animal sense carro»; «camí de bast: Tenia 12 pams».
Anoia Diari març 2022, p 38: «Fira del Camí ral (Vilanova del Camí, 16 de gener».
Milà Romancerillo, 318: «Al carrer de les Codines quants camins m'hi passejava.
Sabaté De prop I: 28 «Quan els transports i la locomoció es feien per camins de carro o d’animal de bast ―els camins morralers―, el comerç era una activitat predominantment nòmada.»
DIEC m. Camí. 1 1 m. Espai a recórrer per a anar d’un indret a un altre. 1 2 m. Tira de terreny més o menys ampla que va d’un indret a un altre disposada expressament per a transitar-hi... 7 m. Vegada. T’ho he dit tres camins.
DCVB. m. Camí de sagraments: camí que parteix des d'una església i va a una masia o altre lloc habitat, per portar-hi els sagraments (Vendrell). També s'anomena camí de combregar.
DCVB. m. Els camins molt estrets s'anomenen camins morralers (Pla de Llobregat, Penedès).