f. | folkl. castell. | |
En els castells humans, construcció amb dues rengles o agulles. Torre de set. Torre de vuit amb folre.
Al Camp de Tarragona, d’aquesta construcció se’n diu un “dos”. L’especificitat al Penedès del nom de torre per al castell format per dos castellers a cada pis, ja era descrita l’any 1853 per Mañé i Flaquer, director del Diari de Barcelona, que era fill de Torredembarra.
INFORMACIÓ LÈXICA:
Abecedari Festa Major, 191: «Castell format per dos homes a cada pis, fet que determina que en alguns indrets sigui conegut com a Dos de...»
GÜELL Castells passió 29: «el cas més punyent i conegut de les diferències lexicològiques entre el Penedès i el Camp de Tarragona es troba en la manera de denominar les construccions compostes per dos castellers en la seva base. Com ho ha exposat Pere Ferrando, l’expressió “Torre de...” és més aviat pròpia del Penedès avui dia, mentre que la de “dos de...” de les poblacions de la rodalia de Valls i Tarragona.»;
MAÑÉ Fiesta popular: «La torre es una especie del género castell... Consiste en dos espadats puestos frente a frente y unidos con los brazos. La torre se habia logrado hacer de 7 limpia, però este año la hemos visto de 8, servan peus de tersos, esto es, sosteniendo con puntales los pies de los terceros.»
MIRALLES Castellers Vilafr. 1, 195: «(apud Juventud, Valls 29/8/1947 “el intento del quatre de vuit y la torre de set”)... fem notar que aquesta és una de les poques vegades que trobem escrita l’expressió “torre de set” en un periòdic vallenc (una francesilla cap als vilafranquins i penedesencs, potser?)»
VILÀ Sitges festa major, 120 «TORRE. És un castell aixecat amb dos homes per pis.»
Massanell Amb perfum de terra, 170 «Va amunt la torre de set [...] Hi ha un batec d’emoció | que la torres ja es perfila...»
Ramon, Pilà sis, 55: «Havien fet ja los quatre pilans de vuit, la torre de set i els cinc pilans de set».
DCVB. «la torre té dues agulles... La torre s'anomena també un dos, de manera que tant val dir “una torre de set” com “un dos de set”.