f. | zool. ornit. | |
Nom penedesenc de l’ocell més conegut com a fredeluga (Vanellus vanellus).
El nom penedesenc d’aquest ocell és una metàtesi del nom estàndard fredeluga.
També és conegut com a ↑PEBRET o pebrer (Cunit, Cubelles). Un plomall negre al cap el fa assemblar a la cogullada i, per això, a Igualada en diuen ↑COGULLOT.
INFORMACIÓ LÈXICA:
Bàyer, Fauna Parc Foix, 28: «Aquesta au, a casa nostra se l’anomena fredulega en lloc del mot fredeluga, adoptat oficialment. També és coneguda amb els noms de pebret i cogullot en diferents territoris de l’entorn penedesenc».
Mestre Raventós, Control aquàtics, 22: «Fredeluga (Vanellus vanellus). Conegut al Penedès per fredulega».
Ortega, Dicc. Ocells, 79: «Vanellus vanellus... Fredeluga, animal de fred, capellina, cogullada marina, cogullada marinera, cogullet, cogullot, cucullada marina, divuit, fraret, fredeluc, fredeluca, fredeluga, fredoleca i fredolec, fredolia, gallet, garsa marina, garsa marinera, hupet, jodia, jua, juia, juïa, marinera, merita, nyivit, ocell de pluja, papellina, paperuda, pebre, pebret, pigre, pigre hupat, pigrícia, verdolaga, verdolaga, viuda, xudia.»
Salvadó, Recull, 199: FREDULEGA ‘fredeluga’ Vanellus vanellus.
DIEC. FREDELUGA. f. zool. Ocell de la família dels caràdrids, d’uns 30 centímetres de llargada, amb el mantell verd fosc tornassolat, el pit negre, els costats del cap i les parts inferiors blanques i un plomall negre al cap (Vanellus vanellus).