v. tr. | vitic. | |
Cavar el tram entre cep i cep que quedava de la llaurada normal, per a tallar les males herbes i per a retenir l’aigua de les pluges
DCVB. ESMAGENCAR. v. tr. V. Magencar.
Giralt, Vocabulario viña, 36: ESMAGENCAR. Majencar. Labor superficial de verano.
Giralt, Vocabulario viña, 36: ESMAGENCADA. Acción de majencar.
Griera, La vinya, 52: Esmagencar: Entrecavar els conreus i les vinyes a entrada de primavera (Manresa, Vilafranca del Penedès).
Griera, La vinya, 52: Magencar: Cavar o llaurar la vinya, segona vegada, cap al mes d’abril (S. E. de Ronçana, Cadaqués, Vilafranca del Penedès, Marratxí).
Griera, La vinya, 82: Remagencar: Donar la tercera cavada a la vinya, quan els raïms comencen de madurar (Penedès, Santa Eulàlia de Ronçana).
Miret Mestre, Ribes paraules: «esmagencar per magencar».
Rovira Alemany, Interceps, 278: «esmagencadora... innovació tecnològica que va alleugerir... l’ajupir l’esquena en les feines de l’esmagencar (o també anomenat magencar, entrecavar, bescavar, binar o besllaurar) els ceps der les vinyes ... feina que consistia en cavar el tram entre cep i cep que quedava de la llaurada normal, per a tallar les males herbes i per a retenir l’aigua de les pluges»; nota: «Magencar o esmagencar: Fer la segona cavada o llaurada a les vinyes, pel mes de maig. Sinònims: binar, besllaurar, bescavar, entrecavar».
Sadurní Vocab. vinyater. ESMAGENCAR. Cavar els ceps a mà.
Sadurní Vocab. vinyater: REMAGENCAR. Acció present en un contracte de conreu en què el propietari exigia “tres caves de cep”: cavar, magencar, i remagencar (La Fortesa).
Raventós, Verema, 47: «tenir la terra en pols durant tot l’istiu amb esmagencades a mà...»
Refranys:
Sadurní Vocab. vinyater: 60: (Les Gunyoles). «”Poda’m abans de ploure, cava’m abans de podar i esmagenca’m abans de florir”, diu la vinya.»