m. | ||
1. zool. ornit. marin. Ocell marí (Hydrobates pelagicus).
2. caract. Persona espavilada, moguda i nerviosa.
Bàyer, Bolets i animals, 235: «L’expressió «ésser un escateret» o «semblar un escateret» a Torredembarra es diu quan un infant és molt mogut, o també quan algú és molt promiscu.»
Parés, Diversitat lèxica: «escateret: Ocell d’aigua. Ocell petit; tant al DIEC com al DCVB, escataret vol dir ocell de mar o ocell petit. A la nostra zona l’usem per anomenar un nen o una nena eixerits, que no paren quiets, vius, alegres. Avui el mot està viu gràcies al nom d’una llar d’infants de Vilanova i la Geltrú. Recollit a Cunit, Olivella, Ribes, Sitges i Vilanova.»
INFORMACIÓ LÈXICA:
Bàyer, Bolets i animals, 235: «Escateret. Nom català: Ocell de tempesta. Nom científic: Hydrobates pelagicus. Recollit d’un pescador de Vilanova i la Geltrú i també a Torredembarra. Hi ha pescadors que quan calen o lleven les xarxes, diuen que aquests ocells segueixen les embarcacions a certa distància per anar agafant escates. Ho fan mentre estan volant, sense aturar-se a l’aigua, amb el bec agafen les escates que es desprenen de la xarxa.»
Comes, Proa popa, 94: «L’escateret és un ocell petit de color bru que, segons alguns pescadors, es menja les escates del peix».
Parés, Parla col·loquial, 37: ESCATARET. adj. invar. Persona espavilada, moguda i nerviosa.
Parés, Parla col·loquial, 37: ESCATARET. Ocell de tempesta.
Parés, Parla col·loquial, 37: «Aquesta criatura és un escataret, sembla més gran de l’edat que té.»
Noms d’entitats:
Parés, Diversitat lèxica, 274: «cas d’Escataret (nom d’una llar d’infants vilanovina)».
DCVB. ESCATERET. m. || 1. Aucell petit, que habita per les platges i s'acosta als llaguts de sardinals i rasant la mar cull les escates de la sardina quan la desmallen (Empordà, Costa de Llevant, Barc.). || 2. Dona cridaire (Tarragona).
DIEC. ESCATERET. m. zool. Ocell de tempesta. Ocell de la família dels hidrobàtids, de 15 centímetres de llargada, que viu en illots, vola mar endins i només és present al litoral empès per vents tempestuosos (Hydrobates pelagicus).