m. | topon. marin. | |
Fons submarí compost de barreja de fang, pedres i vegetació.
DCVB. BRUT. || 9. a) m. Fons submarí compost de barreja de fang, pedres i vegetació (Vilanova i la Geltrú).
Gual, Mar fonda, 77: «Encara hi ha una altra barra de roca paral·lela a la barra de tres i a més fons: “el brut”, amb fons que va de 9 a 13 braces.».
Miret Mestre Litoral penedesenc, 146: «Els pescadors locals anomenen bruts als fons de roques i algues».
Montanya, Llocs sotaiguats I: 26-27. BRUT. «Informació oral: Calafell ‘Alguer i sapes. Amb algues sempre que sigui mar endins, si és vora terra, no se’n troben’. Sitges ‘És alguer, sorra, fang i roca’. Torredembarra ‘Alga sobre roques’. Vilanova ‘Alga, sorra, fang, gallots, corretjola. Sense roca’... Unitàriament el terme es refereix sempre a la mar que no és neta. El ventall de possibilitats que dóna aquesta característica a l’aigua és ampli i tant pot ésser format per vegetals com per minerals, segons es desprèn de les dites dels pescadors... El genèric qualificatiu és ben aplicat per a delimitar les peculiaritats de l’indret amb el sentit de ‘mar bruta’, ‘lloc brut’, i possiblement, per el·lipsi del substantiu, l’adjectiu hauria absorbit ambdues significacions.»
Revés, Històries mar (Torredembarra): «brut ‘barra a 10 m.’».
Roig / Amades, Vocab. pesca: BRUT. m. Fons submarí compost de barreja de fang, pedres i vegetació (Vilanova).
toponímia:
Carbonell. Noms de lloc Vilanova, p 81: «El Brut. Fons rocós i ple d’algues de la mar de Vilanova que s’estén des de Garraf fins a Cubelles... També conegut per l’Alguer, té diferents denominacions segons la seva localització. El Brut Gran, el Brut de l’Aiguadolç, el Brut de Fora, el Brut de les Coves i el Brut de la Vena... són exemples d’aquesta pluralitat.»
Gómez Granés, Torredembarra A a Z, 17: «La playa de Torredembarra ... cuenta con tres zonas rocosas dentro del mar: Antina, Barra de tres y Brut»]
Montanya, Llocs sotaiguats II: 20 «El Brut... A Vilanova es localitza entre aquest terme i el de Sitges.»
Montanya, Llocs sotaiguats II: 37. «Calafell: el Brut de Coma-ruga».
Montanya, Llocs sotaiguats II: 41. «Vilanova: el Brutet de Cubelles.».
DCVB. BRUT. || 9. (Vorera de mar) que té molts d'esculls o llocs dificultosos a la navegació (Cat.).... —b) m. pl. Punts de la costa plens d'alga, on els peixos van a desovar (Tarr.).