m. | topon. arqueol. | |
Indret on hi ha restes d’edificacions antigues.
L’acumulació de runa que amagava restes antigues, ha induït a creure que es tractava de quelcom apartat expressament per tal de facilitar el conreu.
INFORMACIÓ LÈXICA:
DCVB. ANTIGÓ. m. Ruïnes d’edificacions molt antigues, sien romanes, sien pre-romanes.»
DECat. ANTIGOR. «en terres del Migjorn s’ha conservat amb un sentit que oscil·la entre ‘terra habitada o conreada des de molt antic’ fins a ‘indret amb restes arqueològiques’».Els Antigons documentat en el terme de Torredembarra, localitzable a prop del jaciment d’època romana del Moro...
Carbonell Virella, Noms lloc Olivella, 20: «L’Antigor. És una fita... Són diversos els esments d’antigons en la doc. disponible. Els antigons de la contrada eren marges antics o pedres grosses plantades als marges, senyals diferenciats de les autèntiques fites».
Massó. Toponímia i arqueologia: Els Antigons... és un altre topònim molt indicatiu... tenim nombrosos exemples que confirmen la relació... entre aquest topònim i les ruïnes antigues clarament visibles.
Sadurni. Sant Pere: «ANTIGÓ: Tros de terra petit dins un camp on el pagès hi dipositava pedres o arbusts que li feien nosa».
Latorre, Noms Santa Oliva, 91: «L’Antigor... La paraula antigor significa “fita”... s’observa que el nom designava alhora una finca i una masia vella. Per aquest motiu el mot també pot referir.-se a les ruïnes d’aquest edifici.»
Tetas, Noms Vilafranca, 67: «Antigor. Partida del Casalot d’Espuny... pren el nom de les ruïnes romanes... que eren en aquesta partida. Antigament es documenta amb el nom de les “Antigues”...»
DCVB. ANTIGÓ. m. Tros de terra erma des de molt antic (Vendrell).