f. | vitic. | |
Contracte de conreu emfitèutic establert com a cessió d’un tros de terra per a conrear-hi vinya, amb la condició que el contracte resta dissolt en haver mort dos terços dels primers ceps plantats.
Cruañes, L’Arboç, 309: «La rabassa morta era un contracte derivat de l’època feudal pel qual el propietari d’una terra, generalment erma o plena de pdedregam, la cedia a una pagès perquè la netegés i la posés en cultiu per a plantar-hi ceps. En compensació d’aquest treball, el pagès o “rabasser”, gaudia de l’ús d’aquesta terra mentre durés la vida de la rabassa, o sigui dels primers ceps que s’hi plantaven. Un cop morts o inutilitzats aquests, acabava el contracte i la terra passava altra vegada al primitiu amo o al seu successor»
INFORMACIÓ LÈXICA:
DCVB. Rabassa morta: contracte pel qual un propietari cedeix una porció de terra a un pagès perquè aquest la conri de vinya, repartint-se les despeses i els fruits amb el propietari, amb condició que el contracte dura per cinquanta anys o fins que les dues terceres parts dels primers ceps són morts (Segarra, Penedès, Camp de Tarr.).
Arnabat / Puig, Col·lectivitats. p 23: «Pels pagesos la única diferència entre la parceria i la rabassa era el fet que en la primera el pagès accedia a la terra amb la vinya plantda oi en canvi en la segona l’havia de plantar ell.»
Arnabat / Puig, Col·lectivitats. p 37: «La Llei de Contractes de Conreu equiparava la rabassa morta a un contracte emfitèutic»
Querol, Subirats, 33: «Els rabassaires que treballaven les vinyes van veure com els rescindien els contractes de rabassa morta que teien amb els propietaris mentre els ceps eren vius, circumstància que la fil·loxera havia modificat sobtadament.»
Josep Colomé Ferrer, a Vinyes, vins, cooperativisme, p 15: «el contracte de rabassa morta va convertir-se en el gran protagonista de l’expansió de la viticultura a Cataluny».
Giralt, Vocabulario viña, 5: RABASSA MORTA. Viñedo plantado mediante el contrato de rabassa morta.
DIEC. RABASSA. 2 f. rabassa morta. Contracte de conreu emfitèutic establert com a cessió d’un tros de terra per a conrear-hi vinya, amb la condició que el contracte restava dissolt en haver mort dos terços dels primers ceps plantats.
DIEC. EMFITEUSI. f. Contracte de cessió perpetual o a llarg termini d’un bé immoble mitjançant el pagament d’un cànon anual o d’altres prestacions a qui fa la cessió, el qual en conserva el domini directe.