f. | folkl. | |
Comparsa dels seguicis festius que representa quadres sobre la passió i la mort de Jesucrist.
Originada d’un acte sacramental, la Moixiganga ha evolucionat, al Penedès, com una comparsa més dels seguicis festius, fins al punt de ser anomenada “Ball de la Moixiganga”.
En l’estímul del “més amunt” d’alguna de les representacions, hom hi ha vist l’origen del fenomen casteller.
INFORMACIÓ LÈXICA:
Bové, Penedès Folklore, 55: «La Moixiganga. És una barreja de dansa i comparsa».
Güell Barceló, Folguem, 23: «El ball de la Moixiganga és una representació plàstica de diferents escenes de la passió i mort de Jesucrist.»; 24: «Sitges ha tingut una Moixiganga molt viva. A Vilafranca n’havien ballat dues en algunes festes majors del segle passat i a Vilanova s’ha recuperat el 1992.»
Vidal Valenciano G., Festa Major Vilafranca, 14: «los de la Moxiganga al so de la gralla».
Vilà, Sitges festa major, 81: «Moixiganga. La més genuïna i important manifestació folklòrica de Sitges en el món dels balls tradicionals...hi trobem reflectits diversos quadres de la Passió i Mort de Nostre Senyor Jesucrist... La melodia que acompanya la representació és d’una de les més solemnes que es coneixen a Catalunya en l’apartat de la música popular.. La colla està composta de quinze persones, de les quals una representa Jesús, quatre fan de bastaixos, és a dir la seva feina és carregar els altres, i la resta es divideix entre costaners, mitgers i candelers.»
Estalella, Auca Festa major: «Pels antics era una ganga | poder tenir moixiganga.»
DCVB. 2. MOIXIGANGA. f. || 1. Festa pública de gent disfressada i comparses; persones que intervenen com a comparses en certes processons i danses tradicionals; Especialment: a) Ball popular en què es fan escenes representant assumptes religiosos (Algemesí, Valls).
DIEC. MOIXIGANGA. f. 1 2 f. Comparsa que figura en certes festes i processons. 1 3 f. Ball popular amb representacions de tema religiós. La moixiganga d’Algemesí.