f. | zool. | |
Mol·lusc cefalòpode (Sepia officinalis).
La pronúncia sípia és majoritària entre nosaltres davant l’alternativa sèpia que predomina en les cartes dels restaurants. Potser és aquesta diferència de registre el que explica la diferent adaptació del mot a d’altres accepcions, com ara que es digui sípia com a sinònim de l’escopinada o del gargall i, en canvi, sigui el color sèpia el que s’imposa en les arts.
Diminutiu: sipió. Sadurní, Folklore II, 218: «Calafell... Els seus plats preferits eren... l’arròs negre de sipions».
INFORMACIÓ LÈXICA:
Carbonell Rovira, Humor Vilanova, 43: «Pesca de la sípia.»
Corbera / Abelló, Peixos Torredembarra: sípia: Sepia officinalis.
Gual, Mar fonda, 80: «cassola de fideus, sípia ofegada, pops...».
Sadurní, Folklore II, 218: «Begues. Sípia estofada amb patates a l’allioli».
Miquel Sen. “La sípia i la xocolata”, a El Periódico, 17/5/2015, p 54. «l’exquisit receptari generat per la cuina de barca va des del suquet als alls cremats, sense oblidar la senzillíssima sípia a la bruta, típica de Vilanova».
Carbonell Noms de lloc Vilanova, p 469/470 «Corral de la Sípia o de la Sipi... El topònim podria referir-se a un renom, potser no referint-se al mol·lusc, sinó a la a la matèria colorant o sèpia, o tal vegada a una escopinada, en aquest cas, no pròpiament argòtic més aviat en sentit grosser (DECat VII, 827).»
Montanya, Llocs sotaiguats II, 26: «Senyes marineres: Bec de Sípia per Altafulla (Calafell).»
DCVB. sèpia o sípia f. || 1. Mol·lusc cefalòpode de l'espècie Sepia officinalis, amb deu tentacles, cos ovalat aplanat amb una aleta que s'estén a cada banda del sac, i closca oval interior composta de laminetes calcinoses unides per columnetes perpendiculars. || 6. Matèria colorant preparada amb la tinta que segrega la sípia; el color de la dita matèria, de cert to terrós.
DCVB. SEPIÓ o SIPIÓ. m. Sèpia petita, que no ha fet la creixença normal;