m. | alim. | |
Plat elaborat amb conserva de tripa de tonyina salada i assecada i, per extensió, la dels ganyims o espineta.
És una accepció absent a DIEC però que recull a València el DCVB. La reflexió que del seu ús a Torredembarra en fa Josep Gual és prou il·lustrativa de com, per tal de distreure la fam, el recurs a la pesca salada no era solament un tema de l’interior penedesenc.
INFORMACIÓ LÈXICA:Comes Proa popa, 47: «a Torredembarra la part de tonyina que és més valorada és, amb diferència, el bull, la tripa seca i salada».
Gual, Mar fonda, 82: «del bull, a la Torre, n’hem fet gairebé un plat tradicional. És tripa de tonyina salada i seca».
Pi de Cabanyes, Bull tonyina: «... menja de la cuina marinera tradicional... A Vilanova és una menja típica d’hivern... Josep M. de Sagarra s’hi refereix a All i salobre...: “Els pescadors les renten amb aigua salada i les estripen de seguida per treure’ls el bull. El bull de la tonyina el formen totes les entranyes, i per la gent de mar es considera un dels plats més fins del món.”... El bull de tonyina es cuina a trossets menuts, que agafen volum amb el suc de patata, ceba, mongetes i cargols.».
Gómez Granés, Torredembarra A a Z, 81: «en Torredembarra nunca se ha dejado de lado, el Bull, uno de los platos más típicos de la cocina de los pescadores»; 82: «El Bull (estómago de atún, salado y seco) es una comida de invierno, que recuerda los dies más frios a bordo de las barcas de los pescadores.»; 91: «Bull: guiso que se hace con tripa seca de atún.»
Sadurní, Folklore II, 218: «Calafell... Els seus plats preferits eren... el bull de tonyina...»; 237: «Els plats preferits dels vilanovins són... el bull de tonyina a base de trossets de tripa de tonyina, mongetes i cargols...»
Jimeno, Gust d’abans, 83: «Bull de tonyina amb patates, mongetes i cargols».
Garcia Soler, Vilanova Carnaval, 184: «Era com el seu segon “bui de tonyina” al qual eren tan afeccionats».
Llorac, Creixell, 217: «Els plats més coneguts en aquestes zones del litoral marí són: el bull de tonyina...»
Tàpias, Pere “Que vivan los novios” apud Esquerda Vilageltrú, p 403: «Tinc a la memòria, com en una fotografia del gust, un “bull de tonyina” que em sorprengué tant pel color com per la condimentació».
DCVB. BULL. m. Ventre de tonyina en saladura, que s'usa molt com aliment entre la gent pobra (València).