topon. | ||
topon. Contracció del mot ca, ‘casa’, i l’article el.
Quan precedeix un mot femení o començat en vocal, la grafia se separa: Ca la Joana, Ca l’Avi.
De vegades, la nomenclatura publica substitueix el penedesenc cal per l’equivalent can, tot i que en el registre oral predomini la nostra forma genuina.
Cal Cana (Sant Pere de Riudebitlles)
Camí de Ca la Cana (Olèrdola)
Fraseologia
«Ca l’Avi, sadurninenc. | Cal Cartró, vilafranquí. | A Terrassola, borrissols | i a Lavit la fam els treu del llit.» 8 Sadurní Folklore I, p 205:9.
Toponímia
És tan recurrent l’ús sintagmàtic d’aquesta contracció per a designar noms de casa, que fa inabastable incloure aquí ni que només fossin els recollits en inventaris toponímics. En deixem mostra, tanmateix, d’algunes significatives:
· Cal Felip (La Granada)
· Cal Pau Xic (Guardiola de Font-rubí)
· Cal Jepus (Igualada)
· Ca l’Americano (La Llacuna)
· Cal Guineu (Sant Sadurní)
· Cal Pere Pau (Sant Pere Molanta)
· Cal Figarot (Vilafranca)
· Cal Peixerot (Vilanova i la Geltrú)
A més de la multitud de noms de casa identificats a partir d’aquesta contracció, n’hi ha els que han acabat designant algunes entitats de població:
· Les Cases Noves de Cal Pardo (Mediona)
· Ca l’Avi, Cal Bas, Cal Batista, Cal Cartró i Cal Rossell (Subirats)
DCVB. 1. CAL contracció per casa el (=casa del), que s'anteposa sempre al nom del propietari, habitador o fundador de la casa.
DCVB. 3. CAN contracció per ca En (=casa d'En...). V. casa.
DIEC. CAL [pl. cals] Contracció del mot ca, ‘casa’, i l’article el.
DIEC. CAN 1 Contracció del mot ca, ‘casa’, i l’article en. A can Joan. 2 1 anar-se’n a can Pistraus a) Una cosa, fracassar. 2 1 anar-se’n a can Pistraus b) Algú, morir.
2 2 can seixanta Lloc on tothom fa el que vol, on hi ha un gran desordre, un gran desgavell. Allò era can seixanta. Aquest afer sembla can seixanta.