m. | zool. | |
Mamífer extint que habitava territori penedesenc fa milions d’anys i que, de moment, només se n’han trobat restes al jaciment dels Casots i a França, en dues zones de vinya (Ampelomeryx ginsburgi).
Aquest animaló, que si tenim en compte que el jaciment dels Casots és del període del Miocè, corria per aquí deu fer uns 18 milions d’anys, segons la reconstrucció que se n’ha fet, tenia una aparença de mig jirafa mig cérvol. Del nom que se l’hi ha aplicat s’entén bé la part de “vinya” pel lloc on se n’han trobat restes. Ara bé, per a la part de “cèrvol”, ens decantem a considerar que com que del Penedès en deuen ésser absents fa força segles, potser han tingut en compte que el nostre gran Milà i Fontanals va recollir una cançó en el Romancerillo catalán, que feia: «An el mitx d'aquella font n'hi ha un cérvol que hi bevia».
A La Fura, 24 març 2025: «Subirats vol consolidar el jaciment dels Casots com un element clau per entendre la història de la vida al territori. Per aquest motiu, l’Ajuntament del municipi ha impulsat tres accions per fer un pas endavant en la seva difusió [...] Una de les principals novetats que ja es van anunciar l’any passat, és la reproducció a mida real de l’Ampelomeryx ginsburgi, col·loquialment conegut com a cèrvol de la vinya. Es tracta d’un mamífer extint que habitava aquesta zona fa milions d’anys i que, de moment. Només s’ha trobat al jaciment dels Casots i a França, curiosament en dues zones de vinya.