m. | geol. | |
Roca sedimentària calcària, concrecionada i esponjosa, amb plantes i mol·luscos fossilitzats.
Se l’anomena també, pedra tosca o ↑pedra de turo.
INFORMACIÓ LÈXICA:
Mediona Riudebitlles, p 22: «En formar-se un estany tranquil i de poca profunditat, part de l’aigua s’evapora, el carbonat de calci precipita i envolta les plantes que la riera ha arrossegat. Així es forma una roca porosa, amb cavitats, on s’hi reconeixen les formes vegetals. Aquest material sedimentat, en endurir-se, genera una pedra molt preuada per a la construcció degut a la seva lleugeresa, solidesa i facilitat de tall. És el travertí o pedra de turo. Aquest fenomen es dona especialment al límit entre els termes de Mediona i Sant Quintí, però també en altres punts dels pobles de la Conca... Les cases més antigues dels pobles de l’aqüífer Carme – Capellades estan construïdes amb pedra de turo...»
Mediona Riudebitlles, p 23: «(formació del travertí o pedra de turo)».
DCVB. TRAVERTÍ m., neol. Tova calissa de calç groguenc que s’endureix a l’aire i pren un color rogenc.
DIEC. TRAVERTÍ m. Roca sedimentària calcària, concrecionada i esponjosa, amb plantes i mol·luscos fossilitzats, que es forma a les aigües estancades i a les surgències càrstiques, actuals i antigues.
GEC. TRAVERTÍ. Varietat de tosca calcària que és molt abundant al Quaternari. La seva estructura és molt variable, i pot arribar a ésser molt porosa Es forma actualment embolicant plantes aquàtiques i petites tiges de les de terra immediates.