m. | micol. | |
Bolet comestible molt apreciat de cama blanca i barret gris (Tricholoma terreum).
Resulta paradoxal el nom de fredolic amb què se’l coneix més a Catalunya en ésser un bolet més aviat tocatardà i resistent a les gelades,
Potser perquè acostuma a trobar-se en gran quantitat, és més corrent de citar-lo en plural.
Bàyer, Noms bolets i animals, 227: «El color i la textura de la part superior del barret d’aquest bolet recorden el musell d’una ovella.»
INFORMACIÓ LÈXICA:
Bàyer, Noms bolets i animals, 227: «Morro d’ovella Nom català: Fredolic. Nom científic: Tricholoma terreum. Recollit a Aiguaviva (Aiguamúrcia), Banyeres i Guardiola de Font-rubí.»
Cruañes, L’Arboç, 71: «Fredolic (Tricholoma terreum)... Morro d’ovella (Tricholoma acerbum)»
Miret Mestre, Ribes paraules: «morro d’ovella per fredolic».
DIEC. FREDOLIC. 2 1 m. Bolet comestible de l’ordre de les tricolomatals, tardorenc, de cama cilíndrica i barret gris, primer cònic i després aplanat, finament fibrós, un punt vellutat, i carn, cama i làmines blanques (Tricholoma terreum i espècies afins).
DIEC. MORRO. 6 m. morro de bou [o morro d’ovella] Fredolic 2.
Soc. Cat. de Micologia. Bolets de Catalunya I, làmina 49: Tricholoma terreum. Noms populars: fredolic, freduluc, morro d’ovella, negrets, brunets. Bolet de talla mitjana, amb un barret de 3 a 8 cm de diàmetre, sovint amb un petit mamelló, a vegades gairebé begre [...] Comestible força aprecia.