m.
|
castell.
| |
Casteller que forma part de la ↑pinya.
El nom de baix és extensible a les castelleres: "Aquella castellera va sempre de baix."
INFORMACIÓ LÈXICA:
Abecedari Festa Major Vilafranca, p 34: «Baix: en el lèxic casteller, persona situada a sota d’un castell, on es considera el primer pis, amb els braços travats amb altres companys en una posició característica segons l’estructura de la construcció.»
Baig Tècnica castellera apud Miralles Fem pinya, p 84-85: Els BAIXOS: Son els homes que aguanten tot el pes del castell, sobre lesds seves espatelles puja el segon. És per això que son d’una importància fonamental, imlògicament han d’estar voltats d’un grup de gent que els subjecta (pensem que un baix pot portar al damunt seu quatre o cinc vegades el seu propi pes); cal que siguin homes resigants i soferts.
Miralles Eloi Fem pinya, p 91: BAIXOS: Castellers que formen el primer pis. Son els que toquen de peus a terra i es traven entre ells formant una anella.
Ricard Aranda Arguimbau (molts anys casteller de Vilafranca): «Una vegada que em tocava fer de baix, vaig sentir que un es queixava, que no podia més, i jo li vaig dir “Tu calla, a patir, que estem a galeres!”
DIEC. BAIX m. 1 1 m. [usat generalment en pl.] Part baixa d’alguna cosa. Els baixos dels pantalons. 1 2 m. usat generalment en pl.] per ext. Els baixos del poble, de la societat. 1 3 m. [usat generalment en pl.] Planta baixa. Els baixos d’una casa. 1 4 alts i baixos V. alt¹. 1 5 anar al baix Anar en decadència, de mal en pitjor. 1 6 m. [usat generalment en pl.] Solatge. Els baixos del vi, de l’oli. 2 m. Elevació del fons dels mars, els llacs, els rius navegables, que dificulta el pas de les naus. 3 m. i f. Casteller del primer pis d’un castell humà. 4 1 m. La més greu de les tres veus usuals en l’home adult. 4 2 baix continu Veu del baix sobre la qual s’executen els acords de l’acompanyament, sovint xifrats. 4 3 baix obstinat Seqüència de notes en la veu del baix que es repeteix d’una manera successiva. 4 4 m. Cantant que té veu de baix. És un baix notable. 4 5 baix profund Cantant que té la veu més greu entre els baixos. 4 6 m. En el cor, part vocal destinada a les veus de baix. 5 1 m. To greu d’un instrument. Els baixos del contrabaix. 5 2 m. Instrument que executa un baix. 5 3 m. Part greu o baixa que serveix de base a l’harmonia. 5 4 baix elèctric Instrument cordòfon semblant a la guitarra elèctrica, generalment de quatre cordes, emprat en l'acompanyament rítmic per a produir els sons més greus.