adj. demostratiu. i pron. | ||
1 adj. Forma de l’adjectiu demostratiu que expressa proximitat en l’espai o en el temps respecte a la primera persona i també respecte a la segona.
2 adj. En el discurs, designa la persona o la cosa de què s’ha parlat en darrer lloc, fa poc, o de què va a parlar-se.
3 pron.
4 adv. aquest any
Malgrat que la pronúncia “aquet” del genere masculí sigui majoritària, sovint hom recupera el so de la s per fonètica sintàctica davant d’un mot començat amb vocal: “aquest-home”, “aquest any”.
Cal dir que el diccionari Alcover Moll registra a Igualada la pronúncia amb s del masculí aquest.
Del predomini que es dona al penedès de la forma adverbial aquest any, sobre del sinònim enguany, n’és una mostraq que en una enquesta realitzada als 9 pobles de la rodalia de Torredembarra, en vuit d’ells (Creixell, la Nou de Gaià, la Pobla de Montornès, Roda de Berà, la Riera, Salomó, Torrembarra i Vespella), només apareixia la forma sinònima en un informant d’Altafulla.
En canvi, la variant femenina aqueta, fenomen fonètic majoritari al Camp de Tarragona, només la tenien com a seva els infomants del Catllar.
DIEC. AQUEST -A 1 adj. Forma de l’adjectiu demostratiu que expressa proximitat en l’espai o en el temps respecte a la primera persona i també respecte a la segona. Els carrers d’aquesta vila. Vols d’aquestes prunes? Aquest noi hi anirà. Aquesta setmana fa més fred que la setmana passada. Després d’aquesta vida, creus que n’hi ha una altra? 2 adj. En el discurs, designa la persona o la cosa de què s’ha parlat en darrer lloc, fa poc, o de què va a parlar-se. Llavors vam trobar pel camí una noia que portava un feix de llenya, i aquesta noia ens va guiar fins a la font. 3 pron. La casa que li van oferir l’any passat no és la mateixa que ara li ofereixen: aquella era la de Santa Coloma i aquesta és la de Sant Adrià.