m. | agric. indust. | |
Post de fusta o de ferro que fa de comporta per a regular el cabal d’aigua d’un reg o d’una canalització industrial.
Banchs Dicc. paperer, p 23: «BAGANT. Fusta plana amb què es tanca el flux de l’aigua o de la pasta.»
Mediona / Riudebitlles, p 29: «A l’entrada del rec, des de la resclosa se situa un bagant o guarda, que és una comporta que permet regular el cabal d’aigua que es vol que hi circuli. En aquest sentit el bagant també serveix per impedir totalment el pas de l’aigua que és necessari per netejar-lo o en cas de rierada»... p 29: «En les rescloses més modernes existeix també un bagant purgador, que permet buidar la resclosa totalment per netejar-ne el fons, operació que se sol fer una vegada l’any, després de l’epoca de pluges.»; p 55: «L’entrada d’aigua al rec és per un sistema de bagants amb volant, cadenat i roda d’engranatge, situat dalt d’una plataforma amb escales i graons... Un xic abans hi ha un gran bagant per a desguassar a la riera».
Mediona Riudebitlles, p 57: «per a regar els horts hi havia bagants i bitllots queservien»; p 117: «els sistemes de bagant amb cadena i roda d’engranatge dalt d’una plataforma amb escales i graons»; p 119: «Te una entrada d’aigüa força bonica amb reixa, manetes i corró per abaixar el bagant i regular el cabal.»
DCVB. BAGANT. m. Post de fusta o de ferro col·locada verticalment en una sèquia o canal per aturar o regular el pas de l'aigua de reguiu (Torelló, Pla del Llobregat, Penedès, Igualada).