f. | micol. | |
Al Penedès, aquest nom evoca un dels bolets més apreciats i s’aplica tant al que treu el suc de color carbassat (Lactarius deliciosus), com al que el té de color sangonós (Lactarius sanguifluus).
Bàyer, Bolets i animals, 228: «Rovelló Nom català: Pinetell. Nom científic: Lactarius deliciosus, Lactarius sanguifluus, etc. Recollit a molts llocs del Penedès i Anoia. Hi ha diverses espècies de rovellons que en general no es diferencien. Aquí a totes se’ls anomena rovelló, mentre que a altres zones del país es poden diferenciar.»
Cruañes, L’Arboç: 71 «Rovelló (Lactarius deliciosus)»
dites:
DCVB. «A tot arreu se fan bons rovellons»: significa que pertot hi ha noies boniques (Penedès).
Soc. Cat. de Micologia. Bolets de Catalunya I, làmina 30: Lactarius deliciosus. Noms populars: pinetell, rovelló d’obaga, peratxe. Bolet molsut de barret gros e fins uns 15 cm de diàmetre, de colro taronja amb franges concèntriques més fosques més o menys marcades i de vegades tacat de c¡verd, amb la part central enfonsada, i sovint en forma d’embut.
Soc. Cat. de Micologia. Bolets de Catalunya I, làmina 31: Lactarius sanguifluus. Noms populars: rovelló, vinader, estaper, rovelló de solell, esclata-sangs. Biolet, tot ell, de tons ataronjats i rogencs, amb taques de color verd. [...] Comestible excel·lent, és el bolet més buscat a Catallunya.