m. pl. | folkl. | |
1. Actuació gimnàstica en grup que es fa en dies de festa, molt evolucionada, en alguns pobles del Penedès, cap a una línia propera a la dels castells.
2. Colla o grup que practica aquesta activitat.
La pràctica dels falcons va ser introduïda a Catalunya pel mossèn vilafranquí Albert Bonet i Marrugat i impulsada els anys trenta del segle passat per mitjà del fejocisme (Federació de Joves Cristians).
Ara, tot i la unitat del món falconer, hi ha dues tendències personificades d’una banda en la colla falconera de Llorenç, que és la més antiga, caracteritzada per la recerca d’efectes plàstics i estètics mitjançant el dinamisme de figures acrobàtiques i, d’una altra, per la colla vilafranquina, que ha incorporat els valors castellers de “com més amunt millor”, alhora de la inclusió en el seguici festiu.
El llenguatge casteller es fa més evident amb l’adopció de faixa i mocador de pics com a part de la indumentària, i per l’acompanyament musical i tècnica castellers, així com bona part del vocabulari que va de costat amb la terminologia de nova creació: ↑Escala, ↑Pira, ↑Piràmide, ↑Torreta ...
INFORMACIÓ LÈXICA:
Vilà, Sitges festa major, 51: «(Falcons) És un grup de gent jove que realitza conjunts gimnàstics de torres, pilars i castells humans de formes atraients i variades...
Martí Soler, Carrers Vilafranca, 81: «Els falcons són una manifestació gimnàstica esportiva apareguda a Catalunya a inicis del segle XX, seguint les pautes dels Sokol (falcons en llengua txeca), creats a Txecoslovàquia l’any 1862 pel doctor J. Fugner i M. Tyrs, que feien construccions acrobàtiques...»)
Tetas, Noms Vilafranca, 103: «als Falcons, entitat els membres de la qual es dediquen a realitzar construccions acrobàtiques. Té el seu origen en el “sokol” txec, que significa “falcó”, i que va ser una organització d’educació física. Als anys trenta s’introdueixen a Catalunya, i és al Penedès on han arrelat més...»
DIEC. FALCÓ 4 m. [usat generalment en pl.] Figura acrobàtica de dimensions, alçària i forma variables, sovint amb moviment, formada per falconers enfilats els uns damunt dels altres en diferents posicions, pròpia de certes festes populars. En els falcons l’enxaneta estén els braços en creu quan corona la figura.