Visita Coneguem el Penedès “Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit”
Diumenge 12 de febrer

Diumenge 12 de febrer
Torrelavit
Davant l’Ajuntament
Dos quarts d’11 del matí

Torrelavit té una llarga història com a poble amb una indústria paperera tradicional gràcies al fet que el riu Bitlles, que passa per tot el municipi, donava empenta als dotze molins que al segle XVIII funcionaven per proveir de paper els principals mercats nacionals i internacionals. La crisi de la indústria paperera va provocar el tancament de molts molins.

Actualment, Torrelavit vol tornar a mirar al riu i per aquest motiu l’Ajuntament ha engegat la creació del Centre d’Interpretació de l’Aigua, un equipament cultural i turístic.

Ens trobarem a dos quarts d’onze, davant de l’ajuntament, per visitar el Centre. En acabar farem un recorregut pel municipi per visitar altres elements patrimonials.

Passarem per un tram de la Riera del Mediona-Bitlles en la part de Terrassola. Del Centre, anirem al carrer Major i baixarem a la riera del Bitlles, visitarem la font de la riera (amb passera de fusta) i continuarem amunt vers el molí de Cal Roda, passera, camí de ribera, pont de Can Mussons (inaugurat el 1913, amb una part dissenyat al taller Eiffel), safareigs de Terrassola (anys 20-30 segle XX, refets recentment, al 2016 per grup local Amics del Patrimoni); restes molí fariner d’en Cortès (documentat al fogatge del 1553; i que al 1727 es trobava ja “dirruith”); resclosa dels molins paperers de cal Roda i Cal Ferrer (que porta l’aigua a l’antic “rech del cumú del Molí de Lavit, documentat ja al 1541); resclosa del Rieral (l’única exclusivament d’horta de les 8 recloses locals) i Molí Blanc (un dels més antics, de la segona meitat del S. XVIII). D’aquí pujarem a la propera masia de Can Comas, avui Celler Pardas, i baixarem de nou a Terrassola pel camí de les Hortes o Els Plans, ran la sèquia de l’antic “Lo rech del cumú” o rec de les Hortes de Terrassola, documentat des del 1680, però segur molt més antic.

Preu de la sortida, 2 € entrada Centre Interpretació de l’Aigua.

Per a una millor organització de la visita, confirmeu la vostra assistència a la secretaria de l’IEP, al
tel. 93 892 19 79 / 669882959 o per correu electrònic: secretaria@iepenedesencs.org

Activitat de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya.

En conveni amb l’Ajuntament de Torrelavit.

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>