En Record del Mestre Fabra.
Avui a la tarda a Vilafranca del Penedès

22 de desembre de 2018




En Record del Mestre Fabra

 

Representació teatral: Monòleg Mestre Fabra,  a càrrec de Rosa Cadafalch

Presentació del projecte Parlar Penedesenc, a càrrec de Ramon Marrugat i Cuyàs. Doctor en Filologia Catalana

Presentació del web del Parlar Penedesenc, a càrrec de Josep Anton Calvet i Butí. Llicenciat en Història i desenvolupador del web.

 

Activitat inclosa dins l’Any Fabra

L’acte estarà presidit per la de Directora General de Política Lingüística,

 Sra. Esther Franquesa i Bonet.

 

 

Dissabte, 22 de desembre de 2018

A les 19.00 hores

Auditori del VINSEUM

Plaça Jaume I, 5

Vilafranca del Penedès

 

Entrada gratuïta.

 

ANY FABRA

L'any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.  Per aquesta raó la Direcció General de Política Lingüística va convidar les institucions, entitats i el conjunt de la societat civil del país a organitzar activitat per celebrar-lo.

Aquest acte s’insereix dins aquesta celebració i respon al desig de l’IEP d’expressar el respecte per l’obra de Pompeu Fabra.

 

UN MONÒLEG PER EXPLICAR LA VIDA I OBRA DEL MESTRE FABRA A CÀRREC DE ROSA CADAFALCH.

Un veritable homenatge a Pompeu Fabra a través d'un monòleg teatralitzat que ens aproparà a la vida i obra del Mestre Fabra  i que enllaça amb la lectura de textos d'escriptors i poetes       –com ara Josep Pla, Salvador Espriu,Per Quart, Antoni Rovira i Virgili o Joan Brosa–  que han glossat la seva obra i la seva persona.  

El guió és obra de Pep Pla i Rosa Cadafalch.

 

EL PROJECTE DEL PARLAR PENEDESENC

L’any 2012, l’IEP va fer una  crida que començava dient:    

        «Fem una crida als estudiosos a participar en un projecte de recull dels mots que, dintre del patrimoni general de la llengua catalana, identifiquen, o han identificat, la parla del Penedès...»

El projecte tenia com a fita aplegar i ordenar tot el lèxic que es pogués identificar i facilitar la seva consulta.

El contingut s’obtindria, principalment, del buidatge de tota mena de textos d’autoria penedesenca i de les aportacions de voluntaris que arreu del territori volguessin participar, i que tinguessin coneixement de mots o expressions considerades pròpies d’un àmbit territorial concret que pertanyés al Penedès.

El primer efecte d’aquesta crida va ser la creació de la Secció del Parlar Penedesenc” dins l’IEP.

Al capdavant del projecte: Ramon Marrugat i Cuyàs, que des de l’inici ha estat el coordinador de la recerca sobre la llengua del Penedès.

 

RAMON MARRUGAT I CUYÀS

Nascut a Vilafranca del Penedès l’any 1939, viu actualment a Tarragona.  Es va llicenciat en Filologia Catalana URV (2007) i posteriorment és va doctorar en la mateixa universitat (2015) amb la tesi: L’adaptació de la llengua catalana dels noms dels vegetals procedents d’Amèrica i llur incidència en la lexicografia.

La seva passió per la llengua és prou evident, va llegir la seva tesi quan tenia 75 anys, deixant en evidència que l’edat no va ser cap obstacle per poder obtenir-ne el doctorat.

En el camp lingüístic ha fet estudis sobre la botànica en l’obra de Pompeu Fabra i sobre toponímia medieval

Així mateix ha estat editor, de treballs de Josep A Baixeras, Artur Bladé i Desumvila i Maria Aurèlia Campany; i de la poesia en català de Manuel Milà i Fontanals (2010).

 

OBTENCIO DE LA BECA JOAN VENY

Aquesta any 2018, el Projecte de Parlar Penedesenc va obtenir la Beca Joan Veny.

Aquesta beca l’atorga L’Institut Ramon Muntaner  (Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana), amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

La Beca Joan Veny  es concedeix a treballs de recerca que, d’una manera general, tinguin com a objectiu l’estudi sobre bases empíriques de qualsevol aspecte vinculat amb la variació lingüística del català.

La beca du el seu nom del destacat catedràtic de Filologia Catalana de la UB Joan Veny i Clar (Campos, Mallorca, 1932), considerat un dels lingüistes i dialectòlegs de més prestigi arreu dels Països Catalans

 

EL WEB DEL PARLAR PENEDESENC

Es tracta d’un instrument sorgit per facilitar la consulta del recull lèxic del Parlar Penedesenc. Concebuda amb una estructura de fàcil accés i comprensió on s’ha preferit la claredat i simplicitat a un disseny espectacular que pogués ser menys nítid.


WEB DESENVOLUPAT PER JOSEP ANTON CALVET I BUTÍ.

Josep Anton Calvet i Butí és la persona que desenvolupa el web. (De fet ell, de manera altruista i com a voluntari, s’encarrega del manteniment tècnic del  web de l’IEP)

Josep Anton Calvet Butí va néixer a Vilafranca del Pendès. És llicenciat en Història (UB)  i és el cap de la Secció d’Història de l’IEP. 

 

LES FITXES DEL LÈXIC

Contenen, entre d’altres aspectes,  el significat de la paraula, informació lèxica, informació comparada i fonètica.

 

 

En Record del Mestre Fabra. Avui a la tarda a Vilafranca del Penedès