Un molt interessant taller de memòria oral sobre els tocs de campana a la vegueria del Penedès

26 de novembre de 2018



Un moment de l'animat col·loqui.


El taller sobre tocs de campana ha permès visibilitzar que a la vegueria del Penedès aquest patrimoni ha tingut una transmissió generacional i es manté viu gràcies a l’interès i l’esforç de persones i entitats.

El taller va tenir lloc dia 17 de novembre de 2018, a la Sala del Casal de Cultura de Torrelavit. Es va iniciar amb una presentació del món de les campanes a càrrec de Jesús Martínez, membre del Grup de Campaners de la Catedral de Tarragona i dels Campaners de Santa Maria de Montblanc. A continuació campaners i campaneres de les poblacions de Cubelles, Sant Pere de Ribes, Vilafranca del Penedès, Gelida, l’Arboç i Banyeres van explicar la seva experiència, quins tocs de campana fan, les singularitats, la participació en les festes, anècdotes i singularitats. No vam poder assistir al taller els campaners de Sitges i de Carme. Finalment es va convidar a intervenir les persones del públic que van fer aportacions molt interessant, com les de Jordi Valls coautor del llibre “Campanars i campaners de l’Alt i el Baix Penedès” (1996 Penedès Edicions, S.L.). També van intervenir campaners de les poblacions de Begues, Sant Feliu de Llobregat, Sant Climent del Llobregat, la Fatarella, Olot i Teià que van proposar fer una trobada de campaners i campaneres el proper any 2019, a Vilafranca del Penedès.  

L’objectiu d’aquest taller era conèixer la situació en que es troba a la vegueria del Penedès aquest patrimoni cultural immaterial, ja que els tocs de campana van ser declarats, l’any 2017, “Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional” per la Generalitat de Catalunya. També es volia aconseguir que les persones que mantenen viu aquest patrimoni a la vegueria del Penedès es coneguessin entre elles, compartissin coneixements i sorgissin propostes en comú, especialment orientades a recolzar als pobles que malauradament ja hem perdut els campaners sense haver pogut transmetre el seu coneixement.

Els resultats d’aquest taller també serviran per a complementar la recerca que està fent l’antropòloga Maite Hernández i s’incorporaran a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès.

La benvinguda al taller va anar a càrrec del regidor de l’Ajuntament de Torrelavit Joan Feixas i de la presidenta de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Dolors Garcia. A continuació la coordinadora del projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, Àngels Travé, va explicar que aquest taller de Tocs de campanes forma part dels 11ns Tallers i Jornades de Memòria Oral, un dels programes de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del (OPEI) de la Generalitat de Catalunya.   

 



Campanari mòbil. Foto Jordi Valls

Un molt interessant taller de memòria oral sobre els tocs de campana a la vegueria del Penedès