El nou catàleg del paisatge de la vegueria del Penedès el gran ignorat en la presentació doble del PTPP+CATÀLEG

15 de maig de 2024




EL NOU CATÀLEG DEL PAISATGE DE LA VEGUERIA DEL PENEDÈS EL GRAN IGNORAT EN LA PRESENTACIÓ DOBLE DEL PTPP+CATÀLEG, AL VINSEUM, EL 15 DE MAIG DE 2024, PER PART DE LA DIRECCIÓ GENERAL D’ORDENACIÓ DEL TERRITORI, URBANISME I ARQUITECTURA (DGOTUA), I DE LA DELEGACIÓ TERRITORIAL DEL GOVERN AL PENEDÈS.


Només l’IEP formula la única pregunta a la Taula Presidencial sobre el nou Catàleg del Paisatge del Penedès, però inclús el mitjans de comunicació que cobrien la notícia, i filmaven totes les intervencions, també l’ignoren.


L’avantprojecte del Pla Territorial deixa sensacions diverses entre els agents del Penedès | RTVVilafranca



Des de l’IEP ja vàrem advertir a principis del mes de març d’enguany, a la pròpia Direcció General, que no era una bona idea presentar en una única sessió, i alhora, el PTPP i el nou Catàleg del Paisatge del Penedès. Era del tot evident que el PTPP es menjaria tot el protagonisme i que pràcticament no deixaria cap espai al Catàleg. I dit i fet. Tal i com ja preveiem, així ha passat. Inclús el propis mitjans audiovisuals que han cobert la notícia han replicat aquesta ignorància de la presentació alhora del Catàleg, inclús també de la única pregunta formulada de l’IEP sobre el tema a la Taula Presidencial.


La presentació va iniciar-se amb un xic de retard sobre l’horari previst, a les 17h 45m i es va allargar, amb les darreres entrevistes televisives dins a la sala, fins quasi les 21h, amb un ple de gom a gom a la sala del Vinseum. L’IEP estava representat a la sessió per alguns membres de la Junta Directiva, com l’Àngels Parès, en Xavier Esteve i el Dr. Josep Antoni Herrera, a més d’altres socis que també varen intervenir en la confecció del Catàleg, com l’Iñaki Ozcariz, entre molts altres membres de l’IEP presents.


A continuació informem sobre la intervenció literal de la pregunta de l’IEP:


Dr. Josep Antoni Herrera, vicepresident en representació de l'IEP, pregunta a la Taula de Presidència: "Al llarg de la sessió d'aquesta presentació pública heu dedicat un 95 % del temps al PTPP i només un 5% al final de tot al nou Catàleg del paisatge del Penedès. Aquest ha estat obra col·lectiva entre el seu autor, l'Observatori del Paisatge de Catalunya, i totes les entitats i institucions penedesenques, avui aquí presents, durant més de sis anys. Ha estat realment innovador i amb un nivell de detall, i concreció, mai vistos fins ara en un catàleg del paisatge. A principis de mes de març de 2024, l'IEP us va proposar al Director General i a la Subdirectora General, a través de la direcció de l'Observatori, i amb el suport del quatre Consells Comarcals, de la Delegació Territorial del Govern, i dels ajuntaments de les quatre capitals de comarca del Penedès, de realitzar quatre sessions de presentació del nou Catàleg a cada capital. Quan ja estaven organitzades i reservades amb el vistiplau de la Subdirecció General i de la direcció de l'Observatori, la Direcció general ho va anul·lar taxativament. Us proposem des de l'IEP, de nou, de recuperar, ara des de la iniciativa de la Direcció General, novament aquestes quatre presentacions públiques a les quatre capitals de comarques del Penedès del nou Catàleg del Paisatge del Penedès, que avui ha estat totalment infrarepresentat i no detallat "


Va respondre el propi director general, el Sr. Agustí Serra, qui justificava que per a ell: “... Era molt més important presentar el PTPP, ja que el Catàleg del Paisatge de Penedès “només era un annex més del propi PTPP”. Ras i curt. Sobren els comentaris. Va afegir però, que ara si considerava més endavant la possibilitat de presentar el nou Catàleg del Paisatge del Penedès, a iniciativa de la pròpia Direcció General, i a través de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.


Si voleu copsar però la verdadera dimensió, quasi colossal i totalment participativa i col·lectiva, del nou Catàleg del Paisatge del Penedès, us adrecem a la nostra notícia anterior que podeu consultar al peu.


NOU CATÀLEG DEL PAISATGE DE LA VEGUERIA DEL PENEDÈS (iepenedesencs.org)


També us recordem que encara hi sou a temps, i fins el dia 7 de juny de 2024, de formular les vostres al·legacions al Catàleg del paisatge del Penedès en aquest link: (recordeu però que el termini s’ha ampliat posteriorment a la publicació de la notícia fins el dia 7 de juny)


Aquí pots presentar les teves al·legacions al nou Catàleg del Paisatge de la Vegueria del Penedès (iepenedesencs.org)


Per a més informació:

NOU CATÀLEG DEL PAISATGE DE LA VEGUERIA DEL PENEDÈS (iepenedesencs.org)

L’Observatori del Paisatge de Catalunya edita un llibre amb motiu del seu 15è aniversari i reconeix la col·laboració continuada de l’IEP des de la seva fundació. (iepenedesencs.org)

EL DR. JOSEP ANTONI HERRERA PARLA AL SETMANARI LA FURA SOBRE LA SEQUERA (iepenedesencs.org)

Presentació del projecte etnobotànic «Vincles al Garraf» (iepenedesencs.org)

L’IEP forma part del nou Grup Climàtic de Vilanova i la Geltrú (iepenedesencs.org)

L’Institut d’Estudis Penedesencs formarà part de l’equip de redacció per elaborar el nou Pla de Protecció i d’Ordenació del Litoral de Catalunya (iepenedesencs.org)

El nou catàleg del paisatge de la vegueria del Penedès el gran ignorat en la presentació doble del PTPP+CATÀLEG