Trobada d'entitats culturals del Baix Penedès

28 d'octubre de 2023




El passat dissabte 28 d'octubre a la seu de la Lira Vendrellenca es va celebrar la Trobada d'entitats culturals de la comarca del Baix Penedès.

Aquesta trobada d'entitats és la darrera celebrada del total de tres, celebrades a l'Alt Penedès i al Garraf al llarg d'aquesta primavera i tardor passada.

L'objectiu d'aquestes trobades d'entitats culturals és reflexionar col·lectivament sobre la situació actual de l'associacionisme cultural al Penedès, entenent aquest com un element clau en el desenvolupament social i cultural de Catalunya. A banda, un altre objectiu d'aquestes trobades és reflexionar de cara al futur de com relacionar-se amb l'administració pública, la relació amb el seu entorn i la implementació de bones pràctiques.

Impulsada per l'Institut d'Estudis Penedesencs i coorganitzada amb la Lira Vendrellenca, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Penedès, van assistir representants de gran part dels pobles de la nostra comarca: El Vendrell, Calafell, Bellvei, Masllorenç i Banyeres  del Penedès, a banda d'altres participacions sense representació de Llorenç del Penedès i Bonastre.

Arran de reflexionar i debatre conjuntament, vam arribar a la conclusió que hi havia clarament dos grans entrebancs que afectaven negativament aquest associacionisme cultural: el relleu generacional  a les juntes directives i la dificultat per relacionar-se amb l'administració pública en la forma econòmica (subvencions, convenis, etc.)

Davant d’aquests factors negatius, es van posar sobre la taula una sèrie de bones pràctiques i propostes de millora. Pel que refereix a buscar un relleu generacional, les propostes van ser: fer servir les xarxes socials com a medi de divulgació de les entitats, crear activitats atractives i enfocades pels infants i pels joves, una fluida col·laboració entre les entitats culturals de la comarca, organitzar actes no només pels socis de les entitats sinó pel conjunt de la ciutadania. Finalment, per allò que refereix a les dificultats en la relació amb l'administració pública es va acordar programar una reunió entre l'Institut d'Estudis Penedesencs i el diputat provincial de cultura de la comarca per fer-li arribar totes aquestes qüestions i trobar una solució.

Trobada d'entitats culturals del Baix Penedès