L'IEP col·labora en la realització del Catàleg del Paisatge del Penedès

25 de setembre de 2018




El passat dijous, 20 de setembre va tenir lloc una primera reunió entre el Sr. Pere Sala i Martí, Director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, el Sr. Jordi Grau Oliveras, Coordinador del Catàleg del paisatge del Penedès, el Dr. Josep Antoni Herrera i Sancho, qui desenvoluparà les tasques de coordinador en la col·laboració de l’IEP amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya per tal de poder realitzar aportacions tècniques en la realització del Catàleg del paisatge del Penedès, i la Sra. Dolors Garcia Martínez, presidenta en funcions de l’IEP, en la quals es van assentar les diferents vies de col·laboració que facilitin la realització i difusió del Catàleg del Paisatge del Penedès.

El Dr. Herrera comptarà amb un equip de voluntaris, membres de l’IEP, especialistes en paisatge, que col·laboraran en les aportacions específiques que es realitzin.

La primera fase de la col·laboració es materialitzarà durant les  quatre trobades dedicades a les unitats de paisatge que formen part de la Vegueria del Penedès, previstes per aquesta mateixa setmana, amb un nombre limitat d’especialistes de diferents institucions i entitats, entre les que es troba l’IEP i que tindran com a seu de celebració quatre castells de la Vegueria.

EL PAISATGE:

El paisatge és la identitat d’un país i la seva millor carta de presentació respecte d’un territori. És viu, en constant transformació i, en les nostres contrades, totalment lligat a l’evolució de la societat humana. Hauríem de parlar de paisatge socioecològic, doncs forma part de l’imaginari cultural, i fora bo obrir bé el focus per efectuar-ne una bona aproximació holística. El paisatge té dimensions ètiques, estètiques, emocionals i sentimentals derivades de la pròpia intervenció humana i, sobretot, caldria aplicar sobre ell criteris de sostenibilitat ambiental. Per aquestes raons principalment convé realitzar tot el esforç necessari en la col·laboració i participació del nou catàleg per tal aquesta eina esdevingui imprescindible en el correcte planejament urbanístic i territorial, present i futur, i sobretot en la salvaguarda, conservació i correcta gestió de tot tipus d’espais naturals protegits (terrestres, costaners i marítims) de la Vegueria del Penedès.

REREFONS

L’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) ha participat molt activament amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya i amb els diferents Consells Comarcals des dels treballs previs, estudis i edicions dels diferents catàlegs del paisatge fins al moment aprovats i publicats que n’afecten al nostre àmbit territorial. Al 2004, abans inclús de la pròpia creació de l’Observatori del Paisatge, a través del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, per l’Estudi del Paisatge Vitivinícola de l’Alt Penedès i la Carta del Paisatge de l’Alt Penedès. L’any 2006 i següents amb el Catàleg del Paisatge del Camp de Tarragona, a través del Consell Comarcal del Baix Penedès, doncs incloïa la Plana del Baix Penedès, el Litoral del Baix Penedès i el Garraf. Més tard, al 2010 i següents, amb el Catàleg del Paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona, a través del Consell Comarcal del Garraf, que integrava, entre molts d’altres, la Plana del Penedès, les Valls de l’Anoia i el Garraf. Al 2014 i següents amb el Catàleg del Paisatge de les Conques Centrals, que integrava la Serra d’Ancosa i les Valls d’Anoia. Al 2015 i següents amb el Consell Comarcal de l’Anoia en Catàleg del Paisatge de l’Anoia i, finalment, al 2017-2018, amb la Carta del Paisatge del Garraf, a través del Consell Comarcal del Garraf. Ara doncs, des de l’IEP encetem amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya la síntesi final que integrarà les anteriors cartes i catàlegs del paisatge d’àmbit penedesenc, fins ara repartides i disperses, en el nou Catàleg del Paisatge del Penedès. Des dels històrics territoris anomenats inicialment “Gran Penedès”, amb valor fundacional del propi IEP: Valls de l’Anoia - Carme, Alt Penedès, Baix Penedès i el Garraf, i fins als actuals nous territoris incorporats en l’àmbit de la Vegueria del Penedès: Rubió-Castelltallat-Pinós, Costers de la Segarra, Conca d’Òdena, Montserrat i Pla de Montserrat, Alt Gaià i Serres d’Ancosa, principalment.

L'IEP col·labora en la realització del Catàleg del Paisatge del Penedès