Conferència: 1972 – 2022 CINQUANTA ANYS DE L’ABOCADOR DE BROSSES DEL MASSIS DEL GARRAF Dr. Josep Antoni Herrera Sancho

24 de març de 2022




Divendres, 22 de març 2022

A les 19.00 hores

Aula Magna de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG) de la Universitat Politècnica de Catalunya

Av. Víctor Balaguer, 1

Vilanova i la Geltrú

 

 

Des del moment que va ser anunciada la instal·lació d’un macro abocador al Massís del Garraf per a donar servei a Barcelona ja que l’abocador de Montjuïc no donava més de sí, el recorregut i les conseqüències de triar un espai com aquest es van iniciar aleshores, però encara es paguen les conseqüències, malgrat que a l’abocador varen cessar els abocaments al 2006.

 

Rerefons i hemeroteca

 

El 8 d’agost de 1972, el diari El Noticiero Universal, a primera pàgina informava: “Barcelona dispone ya de un vertedero de basuras. Una enorme fosa natural del macizo de Garraf ha sido el lugar elegido”.

 

Sobre la situació que va generar no només la ubicació sinó també la forma de gestionar els residus ho expressava el Dr. Ramon Folch i Guillen (Doctor en Biologia, qui va ser Consultor Ambiental de la UNESCO (París), Secretari General del Consejo Asesor Internacional del Foro Latinoamericano de Ciencias Ambientales (La Plata), President executiu d'ERF - Gestió i Comunicació Ambiental S.L. (Barcelona)) a la revista núm. 20 del Departament de Medi Natural de la Generaltitat de Catalunya (juny 1998). 

 

“El projecte era tècnicament catastròfic (consistia en abocar i llestos, sense cap tractament de la brossa, sense impermeabilització, sense estació recol·lectora de lixiviats ni res de res) i el lloc, el més inadequat: un massís càrstic de gran bellesa.”

 

En aquest article descrivia a continuació les accions de protesta i d’avís del risc existent que el mateix 1972 es van emprendre primer amb informes des de l’Escola Catalana d’Espeleologia, amb Joan Raventós i Pau Pérez al capdavant i a la que es van afegir botànics de la Universitat de Barcelona. El resultat va ser finalment un manifest publicat l’octubre de 1972 signat per una vintena de professors universitaris. La difusió que realitzà sobre aquest tema i els problemes derivats ho va continuar fent al llarg dels anys, com es pot veure quan el 2008 prologava un llibre sobre l'abocador (Pérez de Pedro, P. (2008):

"Acta d’un enfilall de despropòsits. Entre 1972 i 1974, els despropòsits d’un projecte precipitat i mal ubicat; d’un mal projecte, en definitiva. Entre 1974 i 2006, els despropòsits d’un gestió plena d’improvisacions, si més no en els primers temps....Cal recordar que l’ecologisme català neix amb l’abocador de Garraf.... Uns espeleòlegs es van posar les mans al cap en saber que l’Ajuntament de Barcelona volia abocar escombraries en un massís càrstic i ja hi vam ser... L’abocador de Garraf tancà portes a la darreria de 2006. És un dir. Continua emetent metà a l’engròs i conserva 25 milions de metres cúbics de brossa només mig mineralitzada. En planta, ocupa més de 86 hectàrees (no havia d’arribar a les 62). Dista molt d’haver mort. Anirà donant senyals de vida durant molt de temps perquè fou un mal projecte no prou ben gestionat traduït en una hipoteca territorial d’amortització interminable"

 

Per la seva part, el  Dr. Ramon Margalef López, publicava al diari Tele-Express també el 1972, avisava: 

 

"El problema de la contaminación es la falta de retorno a la naturaleza de lo que el hombre extrae de ella para sus necesidades....extraer dinero de las basuras es una utopia. Debe enfrentarse desde la realidad de un servicio público. Por otra parte, el conocimiento científico nos ha de ayudar a prevenir el futuro, anticipándonos a los acontecimientos" 

 

El mateix Dr. Margalef publicava al Correo Catalán del 6 de febrer de 1973, també sobre l'abocador del Garraf: "La falta de planificación que se padece es general". Dins la mateixa línia el Dr. Felip Soler Sabarís, al mateix diari  i data, referint-se al mateix abocador, afegia: " Creo que sí que hay peligro para la salud pública",

 

El 3 d'abril de 1974 s'inicien els primers abocaments i s'inaugura oficialment unes setmanes després. Aquest mateix any s’organitza el IV Simpòsium de Bioespeleologia de 1974 (Barcelona), entre les ponències presentades per l’autor d’aquesta conferència es troba la titulada  "L'abocador de brosses del Garraf i les seves possibles conseqüències bioespeleològiques". En ella,  bàsicament es plantejaven dues hipòtesis: un emplaçament geològic inadequat i una contaminació del medi natural derivada. Dècades més tard, al 2006, el mateix autor realitza la seva tesi doctoral a la UPC de Manresa sobre enginyeria ambiental del abocadors complexos, prenent com a exemple el de Vilanova i la Geltrú, i a on assaja per primera vegada al món, i amb èxit, la extinció de la combustió interna dels abocadors amb injecció profunda de nitrogen líquid criogènic. La tesi doctoral íntegra es publica a l'IEP al desembre de 2020. La seva tècnica també va ser aplicada al 2020 en l'abocador de Garraf.

 

L’abocador del Garraf va restar en funcionament fins l’any 2006 en que cessen els abocaments, i el 2021 es va donar per definitivament clausurat i tancat.

 

Tanmateix però, el dia 11 d’octubre de 2018, després d'un episodi de fortes pluges, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), exercint d’autoritat ambiental, detecta en mostres analítiques periòdiques d’aigua de mar de bany públic, arran la desembocadura del riu subterrani de la Falconera (a tocar del petit nucli de població de Garraf), una forta contaminació de les aigües i prohibeix el bany a les platges i costes marines properes . La hipòtesis és la possible contaminació derivada de l’abocador del Garraf.

 

Posteriorment, el 27 de novembre de 2018 el Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), aprova i publica una Declaració de Situació d’Emergència Ambiental, presumptament derivada de l’abocador. Es liciten un estudis analítics i geològics molt complexos que duraran més d'un any. 

 

Finalment, el juny de 2021, l'AMB publica a la seva web un voluminós estudi analític sobre els efectes de la contaminació de l'abocador de Garraf sobre el medi ambient, que malgrat el seu eufemístic títol: "Olors a la surgència de la Falconera. Estudi per analitzar les causes encaminat a minimitzar el seu impacte al poble del Garraf",  reconeix per primera vegada que l'abocador de Garraf és l'origen de la contaminació a la resta del massís del Garraf.

 

El tema de les conseqüències derivades de l’abocador i les solucions que caldrà donar encara resten obertes.

 

El conferenciant: Josep Antoni Herrera Sancho

Doctor Enginyer Ambiental (UPC), Màster en Administració i Gestió Ambiental del Territori (UAB), Postgrau en Instruments de Gestió del Territori (UPC), Llicenciat en Ciències Biològiques (UB), Botànic (UB), Ex-Cap del Servei de Medi Ambient (Aj. de Vilanova i la Geltrú), Ex-Coordinador del Parc Natural del Garraf (Aj. de Vilanova i la Geltrú – Diputació de Barcelona), Coordinador del Paisatge (Institut d’Estudis Penedesencs) i Vicepresident, cofundador i investigador de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP). 

Ha format part dels equips redactors dels actuals Parc del Garraf, Parc del Foix, Parc d’Olèrdola, Parc Natural de Collserola i de l’Espai Natural de Les Deus de Sant Quintí de Mediona. I com a especialista en paisatge, també dels equips redactors de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i dels Consells Comarcals, en la Carta del Paisatge de l’Alt Penedès, la Carta del Paisatge del Garraf, del Catàleg del Paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona, del Catàleg del Paisatge del Camp de Tarragona i del Catàleg del Paisatge del Penedès (en elaboració), així com dels equips de l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya 2030 i del Pla Estratègic Costaner de la Regió Metropolitana de Catalunya, i del Projecte Garraf: camins, patrimoni, natura. Des del 1986 és el Vicepresident de la Comissió Consultiva del Parc del Garraf, representant a les institucions científiques en nom de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Divendres 25 de març de 2022 doncs,  a les set de la tarda, a l’Aula Magna de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), de l’UPC,  el Dr. Josep Antoni Herrera Sancho ens parlarà de “1972-2022, cinquanta anys de l’abocador de brosses del massís del Garraf”.

Tema força interessant per recordar allò que no hauria d’haver-se produït mai i com ara hem d’afrontar els conseqüències.

Organitza: AULA D'EXTENSIÓ UNIERSITÀRIA DE LA GENT GRAN VILANOVA I LA GELTRÚ

Col·labora: IEP 

Conferència: 1972 – 2022 CINQUANTA ANYS DE L’ABOCADOR DE BROSSES DEL MASSIS DEL GARRAF Dr. Josep Antoni Herrera Sancho