LA CIUTAT DE VILAGELTRÚ. ATLES LITERARI UN LLIBRE DE MONTSERRAT ESQUERDA-BOSCH

31 de maig de 2021




 

Presentació a càrrec d’Oriol Pi de Cabanyes, Francesc Puig Rovira i l’autora

 Amb la intervenció enregistrada de Màrius Serra

 

Dijous, 3 de juny de 2021

A les 19.30 hores

Biblioteca-Museu Víctor Balanguer

Av. de Víctor Balaguer, s/n

 

Cal reserva prèvia a:

activitats@iepenedesencs.org

Tel 669 88 29 59

També es podrà seguir en obert, en directe i en diferit, pel canal YouTube IEP

L’acte de presentació està organitzat per l’Institut d’Estudis Penedesencs amb la col·laboració de la Biblioteca-Museu Vïctor Balaguer

EL LLIBRE

La ciutat de Vilageltrú. Atles literari.

A partir d’una recopilació de 300 textos de 163 autors, dels quals 110 no són fills de Vilanova i la Geltrú, l’autora ha compost uns recorreguts literaris que es poden seguir en el llibre, però que també es poden realitzar físicament, tenint el llibre com a guia.

El mestratge d’en Vidal Vidal és un referent del qual beu l’autora per a la creació del llibre. Aquests tipus de llibre són una via per conèixer la vida i la història d’una ciutat a través dels textos literaris.

El llibre arrenca amb un text de Jaume I. Es tracta d’una carta de poblament i franqueses on ofereix la seva protecció i eximeix de les exaccions reials, és a dir, d’exigir impostos. (Document de 1274) i conclou amb un de Pi de Cabanyes de l’any 2000  (n’hi ha de posteriors però s’ordenen per temes per tal de mantenir l’estructura dels recorreguts i no per datació cronològica) que és tota un declaració: “Un llibre, sí, pot salvar una vida...” perquè identifica perfectament el sentiment de l’autora en crear una obra que és, en les seves pròpies paraules, “una antologia literària-calaix de sastre de mil històries, anècdotes, vivències i personatges”.

 El llibre ha estat editat per l’Institut d’Estudis Penedesencs, amb el suport de la Fundació Privada Mútua Catalana, el Consell Comarcal del Garraf, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU)

 

L’AUTORA

 Montserrat Esquerda-Bosch

Montserrat Esquerda-Bosch, nascuda a Lleida el 1962. Llicenciada en Filosofia i Lletres a la Universitat de Tarragona el 1985. Filòloga i publicista de temes locals sitgetans. L’any 2000 va publicar el seu primer llibre, La ciutat del record; tres anys més tard el segon, Sitges artístic (trilingüe, amb la idea d’arribar a tots els visitants i/o residents a Sitges). I fa uns mesos Feminae. 30+1 dones parlen de Sitges. De Dolors Montserdà a M. A. Campmany.

També ha col·laborat en la Història de Sitges, volum 4, amb el capítol Les Lletres (Ajuntament de Sitges, 2013); en els materials didàctics El massís del Garraf, un espai natural, amb el capítol Llengua i Literatura (Gavà, 2006); el Receptari Groc (2018); i en el projecte La Memòria de les Cases, coordinat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, 2018-2019.

Com a publicista, des del 2001 fins ara ha escrit molt, sobretot a L’Eco de Sitges i a La Xermada, sobre escriptors i artistes sitgetans o temes d’actualitat sitgetana. I com a membre de les associacions Slow Food i Dolça Revolució, també ha escrit sobre alimentació i sostenibilitat.

Premis: 2002, premi Sant Raimon de Penyafort pel treball Una passejada per Sitges de la mà dels escriptors, El Sitges de Santiago Rusiñol i Artistes i espais públics que després es va editar com a llibre (Sitges artístic); 2003, premi Mossèn Trens del Consell Comarcal de l’Alt Penedès pel treball El Sant Miquel del portal del pont, de Balaguer a Sitges, presentat com a peça del mes l’any 2004; 2010, premi d’investigació Eugeni Molero del Consell Comarcal del Garraf pel treball Vilanova i la Geltrú escrita per més de seixanta escriptors forasters.

Per al Consorci del Patrimoni de Sitges ha fet dues Peces del Mes dedicades al Sant Miquel del Portal del Pont (2-2-2004) i al pintor Joan Batlle Amell (30-5-2019) i la conferència El Patrimoni sitgetà vist pels escriptors forasters (10-10-2015).

Per al GES ha fet també dues conferències, el 2017 Sitges vist per les escriptores forasteres (12-1-2002) i Les nadales a L’Eco de Sitges (J. V. Foix i Tomàs Garcés al setmanari sitgetà) i editada al Butlletí del GES núm. 101 (maig 2002) i núm. 102 (agost 2002).

A Vilanova i la Geltrú ha fet dos itineraris literaris per a l’Institut d’Estudis Penedesencs i Tastets del Territori.

 

 




LA CIUTAT DE VILAGELTRÚ. ATLES LITERARI UN LLIBRE DE MONTSERRAT ESQUERDA-BOSCH