Sitges: Presentació del llibre "La ciutat de Vilageltrú. Atles literari" Diumenge 25 d'abril a les 12.00 als Jardins del Retiro

24 d'abril de 2021




Us recordem que demà tindrà lloc la presentació del llibre "La ciutat de Vilageltrú. Atles literari" als Jardins del Retiro de Sitges, a les 12.00 hores (cal inscripció prèvia per poder assistir. Podeu fer la reserva a través d'aquest enllaç.


L’acte de presentació està organitzat per l’Institut d’Estudis Penedesencs i la Societat El Retiro. Amb la col·laboració de Colors Sitges Link

 

EL LLIBRE

La ciutat de Vilageltrú. Atles literari.

A partir d’una recopilació de 300 textos de 163 autors, dels quals 110 no són fills de Vilanova i la Geltrú, l’autora ha compost uns recorreguts literaris que es poden seguir en el llibre, però que també es poden realitzar físicament, tenint el llibre com a guia.

El mestratge d’en Vidal Vidal és un referent del qual beu l’autora per a la creació del llibre. Aquests tipus de llibre són una via per conèixer la vida i la història d’una ciutat a través dels textos literaris.

 

El llibre arrenca amb un text de Jaume I. Es tracta d’una carta de poblament i franqueses on ofereix la seva protecció i eximeix de les exaccions reials, és a dir, d’exigir impostos. (Document de 1274) i conclou amb un de Pi de Cabanyes de l’any 2000  (n’hi ha de posteriors però s’ordenen per temes per tal de mantenir l’estructura dels recorreguts i no per datació cronològica) que és tota un declaració: “Un llibre, sí, pot salvar una vida...” perquè identifica perfectament el sentiment de l’autora en crear una obra que és, en les seves pròpies paraules, “una antologia literària-calaix de sastre de mil històries, anècdotes, vivències i personatges”.

 

El llibre ha estat editat per l’Institut d’Estudis Penedesencs, amb el suport de la Fundació Privada Mútua Catalana, el Consell Comarcal del Garraf, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU)

 

L’AUTORA

 

Montserrat Esquerda-Bosch

Montserrat Esquerda-Bosch, nascuda a Lleida el 1962. Llicenciada en Filosofia i Lletres a la Universitat de Tarragona el 1985. Filòloga i publicista de temes locals sitgetans. L’any 2000 va publicar el seu primer llibre, La ciutat del record; tres anys més tard el segon, Sitges artístic (trilingüe, amb la idea d’arribar a tots els visitants i/o residents a Sitges). I fa uns mesos Feminae. 30+1 dones parlen de Sitges. De Dolors Montserdà a M. A. Campmany.

També ha col·laborat en la Història de Sitges, volum 4, amb el capítol Les Lletres (Ajuntament de Sitges, 2013); en els materials didàctics El massís del Garraf, un espai natural, amb el capítol Llengua i Literatura (Gavà, 2006); el Receptari Groc (2018); i en el projecte La Memòria de les Cases, coordinat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, 2018-2019.

Com a publicista, des del 2001 fins ara ha escrit molt, sobretot a L’Eco de Sitges i a La Xermada, sobre escriptors i artistes sitgetans o temes d’actualitat sitgetana. I com a membre de les associacions Slow Food i Dolça Revolució, també ha escrit sobre alimentació i sostenibilitat.

Premis: 2002, premi Sant Raimon de Penyafort pel treball Una passejada per Sitges de la mà dels escriptors, El Sitges de Santiago Rusiñol i Artistes i espais públics que després es va editar com a llibre (Sitges artístic); 2003, premi Mossèn Trens del Consell Comarcal de l’Alt Penedès pel treball El Sant Miquel del portal del pont, de Balaguer a Sitges, presentat com a peça del mes l’any 2004; 2010, premi d’investigació Eugeni Molero del Consell Comarcal del Garraf pel treball Vilanova i la Geltrú escrita per més de seixanta escriptors forasters.

Per al Consorci del Patrimoni de Sitges ha fet dues Peces del Mes dedicades al Sant Miquel del Portal del Pont (2-2-2004) i al pintor Joan Batlle Amell (30-5-2019) i la conferència El Patrimoni sitgetà vist pels escriptors forasters (10-10-2015).

Per al GES ha fet també dues conferències, el 2017 Sitges vist per les escriptores forasteres (12-1-2002) i Les nadales a L’Eco de Sitges (J. V. Foix i Tomàs Garcés al setmanari sitgetà) i editada al Butlletí del GES núm. 101 (maig 2002) i núm. 102 (agost 2002).

A Vilanova i la Geltrú ha fet dos itineraris literaris per a l’Institut d’Estudis Penedesencs i Tastets del Territori.




Vídeo promocional

Sitges: Presentació del llibre "La ciutat de Vilageltrú. Atles literari" Diumenge 25 d'abril a les 12.00 als Jardins del Retiro