Participeu en la recollida de fotografies “Capelletes a domicili”

17 de desembre de 2020



Foto: Circuit de capelleta a Sant Cugat Sesgarrigues – Àngels Travé


La tradició de les capelletes a domicili és un element patrimonial que manifesta la devoció popular en l’àmbit de la família, en forma de circuits de capelletes itinerants.

Les capelletes són una caixeta de fusta amb una nansa, que a dins hi ha les imatges de la Sagrada Família (la marededéu, sant Josep i el nen Jesús) i una guardiola per a dipositar els donatius (diners). També existeixen capelletes amb la imatge d’un sant o d’una marededéu.

La majoria de capelleres que s’han identificat a poblacions de la vegueria del Penedès (Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i la part meridional de l’Anoia) són capelletes de la Sagrada Família. Una tradició que s’inicia l’any 1907, per part de la Congregació dels Fills de la Sagrada Família. Una forma domèstica de difondre el culte a la Sagrada Família que es fa mitjançant unes capses de fusta, anomenades “capelletes”, i que es van passant de casa en casa. Aquestes capses tenen com antecedent les capelletes almoineres dels aplegadors o ermitans.

Més enllà del caràcter religiós d’aquestes capelletes hi ha l’aspecte social, de comunitat i de veïnatge, en el que en destaca el paper de les dones com a zeladores o administradores. En la recerca d’aquest element patrimonial immaterial s’està fent evident que s’està perdent aquesta tradició.

L’objectiu d’aquesta crida a enviar fotografies de capelletes i circuits a domicilis és incloure les fotografies a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès. Recerca que es fa des de l’Institut d’Estudis Penedesencs amb la col·laboració del Grup de Recerques Històriques de sant Pere de Riudebitlles i el suport de l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Per participar en aquesta crida cal consultar les Bases de participació en la recollida de fotografies “Capelletes a domicili” que teniu aquí sota



Veure l'arxiu adjunt: Bases_fotos_capelletes.pdf
Descarregueu les bases en format PDF

Participeu en la recollida de fotografies “Capelletes a domicili”