ACTE DE LLIURAMENT DE LES LLAMBORDES, STOLPERSTEINE, A VILANOVA I LA GELTRÚ

21 de juliol de 2020





Dissabte 18 de juliol d’aquest 2020, a la plaça de la Peixateria de Vilanova i la Geltrú es va celebrar l’acte de lliurament de les disset stolpersteine que han de commemorar i recordar els vilanovins i geltrunencs que foren víctimes de la barbàrie nazi.

A les 7 de la tarda i seguint les normes estrictes a causa de la covid 19, la plaça de la Peixateria va acollir familiars i autoritats per rebre les llambordes que duien els disset noms de les persones que sofriren l’horror nazi.

Hi hagué diversos parlaments, l’alcaldessa, Olga Arnau, el regidor Enric Garriga Ubia, el president de l’Amical de Mauthausen i altres camps, Enric Garriga Elies i la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella, expressaren el seu més sentit homenatge i record vers els repressaliats i es comprometeren a seguir treballant per a la recuperació de la memòria històrica. Capella com a representant del nostre govern explicar l’objectiu de les llarbordes. Unes llambordes, cadascuna de les quals és única i singular, feta a mà en contraposició a la mecanització a què foren sotmesos milers i milers de persones en els camps innominiosos. Les llambordes es posaran a la vorera de cadascuna de les cases on van viure els nostres vilanovins, a terra perquè el vianant i ensopegui i acoti el cap, símbol de reconeixement i humilitat.

Les famílies i amics dels deportats van expressar el seu reconeixement per aquest acte i van veure, encara que simbòlicament, el reconeixement de la ciutat i un inici de desgreuge després de tants d’anys oblidats i silenciats.

La ciutat que des del 2008 ha iniciat el camí de recuperació de la seva memòria col·lectiva se suma a la de moltes d’altres ciutats europees que també participen d’aquest projecte.

Les stolpersteine es col·locaran el 6 d’octubre.

L’Institut d’Estudis Penedesencs s’afegeix a aquest homenatge reconeixement i seguirà treballant, col·laborant i donant suport a totes les iniciatives que contribueixin a la recuperació de la nostra història més immediata.

Àngels Parés Corretger  



ACTE DE LLIURAMENT DE LES LLAMBORDES, STOLPERSTEINE, A VILANOVA I LA GELTRÚ