Notes: Llorac (1993) 40. Carmona-Casas (2010): 102, Plaça del barri del mateix nom. Com el nom be diu, som a la porta principal de l'Església Parroquial de San Joan d'Olesa de les Bones Valls.
Antigament a Olesa hi havia la tradició de que per Sant Joan els joves anessin amb un carro pels carrers de la vila agafant els testos amb les flors més vistoses, desprès les dipositaven a la mateixa plaça.
En aquesta plaça hi ha un dels edificis més emblemàtics del poble, l'església de Sant Joan Baptista. Tot seguit fem un resum de la seva llarga historia.
Tot i que les primeres noticies escrites d'aquest temple daten del 1183, es creu que ja cap al segle XI ja existia allí una capella, aquesta devia ser de reduïdes dimensions i d'estil romànic. Així més o menys es devia mantenir fins a començaments del segle XVI, quan s'hi van fer les primeres obres importants. Fins al segle XVIII s'hi anaren afegint capelletes laterals i unes quantes restauracions. El temple va quedar petit i ple d'afegits, així que se va decidir tirar-ne a terra gran part i construir-lo de nou fins que l'any 1776 es va acabar l'actual església; tot i que encara li faltava el campanar que data del 1808. Un any desprès es renovava totalment la rectoria.
El 22 de juliol de 1936 l'església i la rectoria foren saquejades i cremades, no hi resta cap imatge ni peça d'orfebreria, sols se'n salva l'arxiu parroquial i els 7 retaules. També foren tretes les campanes per a fondre-les i fer-ne munició. L'any 1956 i per ordre de mossèn Francesc Crespo es va col-locar un rellotge al campanar. L'any 1990 s'instal-laren els focus que de nit il-luminen l'exterior de l'església. Finalment l'any 2003 es va restaurar l'església totalment i es va col-locar una estàtua de l'Àngel Gabriel dalt el campanar.
Hi trobem els següents retaules situats a les capelles laterals.
Entrant per l'esquerre:
- El de Sant Crist.
- El de Sant Sebastià (abans dedicat a Santa Madrona) de mitjans del segle XVIII.
- El del Sagrat cor, d'inicis del segle XIX
Entrant per la dreta:
- El de Sant Isidre llaurador, del segle XVIII.
- El del nen Jesús de Praga, del segle XVI.
- El de la Mare de Déu del Roser, del segle XVI.
L'altar major data de principis del segle XIX.
Cal destacar que, diuen que, davant dels retaules de Sant Isidre Llaurador i de Sant Sebastià hi ha dos mossens enterrats.
Actualment a l'església de Sant Joan Baptista d'Olesa de Bonesvalls s'hi adoren els següents Sants,Verges, Mares de Déu:
S. Isidre Llaurador, La Mare de Déu del Roser, el nen Jesús de Praga, Sant Crist, S. Antoni de Padua, S. Sebastià, Sta. Llúcia, El Sagrat Cor, La Mare de Déu de Lourdes, Sta. Bernadete, S. Antoni Abat, S. Josep i S. Joan Baptista. D'aquest últim se'n conserva una relíquia ( un tros d'os del dit).
L'església també posseeix una pila baptismal que data del 1577.