Publicat el 21 de setembre de 2010
En una enèsima reunió, el Grup també fou acollit en una Casa de Cultura, en aquesta ocasió la de Llorenç del Penedès, població inèdita en les trimestrals trobades toponímiques. Amb la presència del Regidor de Cultura i de la Regidora de Joventut, que anaven acompanyats d’un parell d’avis, Marcel Ràfols Sicart i Ramon Robert Palau, que coneixen prou bé els noms de lloc del terme municipal (i de la contrada), es féu la habitual presentació dels assistents de la Secció de Toponímia en el seu tercer aplec de l’any, que en aquesta oportunitat també constava de deu components, en aquest cas de Bellvei, Santa Oliva, Sant Pere de Riudebitlles, Calafell/Vilafranca, La Bisbal/El Montmell, Sitges, Vilanova/Olivella i de Toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona. Excusà la seva assistència el consoci que representa els municipis de Sant Sadurní/Subirats.
Una vegada convidats en la recollida dels noms de lloc de Llorenç, els avis es van interessar per la temàtica i asseguraren que tot seguit es posarien a treballar per tal d’inventariar els noms de cases, de carrers, de torrents, camins, etc. etc.
Pel que fa a les qüestions aportades pels integrants del Grup, caldrà esbrinar la situació actual del Mas Rugat, Comallonga i Vila-rodona, llocs que en el segle XIV formaven part de la demarcació de Castellví de la Marca. I, per altra banda, serà necessari demostrar l’antiguitat de la Ràpita (Santa Margarida i els Monjos), car sempre s’ha dit que era un nom del segle XVIII.
Un dels erudits portantveus de La Bisbal cercava ajuda per l’etimologia del seu poble, ja que mai ha tingut vinculació amb cap bisbe. L’any vinent, farà mil anys de l’expressió “ipso Episcopal” i, posteriorment (el 1088, però hi ha altres esments abans), del “torrentem qui descendit de ipsum epischopale”. Ell creu que “ipso Episcopal” és la primera referència “d’una torre òptica situada dalt d’un coster”. Es presenta d’una investigació col·lectiva.
El grup es reunirà de nou el 12 de desembre, en aquesta ocasió a Torrelles de Foix.