Assistents: Ignasi Muntaner i Pascual (Sitges); Josep Piñol i Roig (Sant Sadurní d’Anoia); Josep Solé i Armajach (Bellvei); Joan Latorre i Solé (Santa Oliva), Vicenç Carbonell i Virella (Vilanova i la Geltrú); Joan B. Morgades i Llovet (Sant Pere de Riudebitlles); Josep Segura i Estalella (Vilafranca) i Luis Tetas (Vilafranca, Calafell)
Excusen la seva assistència: Bernat Vellvè (El Catllar) i Jaume Montaner (Canyelles)
ORDRE DEL DIA
- Unes paraules pel nostre difunt company Josep Gràcia.
- L’actualització de la nostra base de dades. Una proposta de Josep Anton Calvet.
- Reflexions sobre el topònim La Cobertera, present als termes de Bellvei i de Calafell.
- La moció aprovada a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès sobre el topònim Correló.
- Torn de paraules.
1.- En Josep Solé explica que en Josep Gràcia i Giralt, qui se’ns va presentar per primer cop a la reunió de juny passat, ja no va poder assistir a la de setembre en haver-nos deixat el dia 11 del dit mes. L’endemà de la reunió de juny li havia enviat un correu dient-li que no li havia quedat clar a qui havia d’entregar els topònims que tenia recollits. En Solé li va respondre que se li explicaria a la següent reunió.
El Josep havia practicat l’arqueologia en diversos jaciments de l’Alt Penedès (la Plana de la Rovira a Pontons; la Cua de Lluert a Pacs del Penedès; la Cova del Bolet a Mediona, la Vinya del Catxo a Vilafranca del Penedès…), i havia publicat alguns treballs a la Miscel·lània Penedesenca de 1985 i de 1988, i en alguna publicació del Museu de Vilafranca (1986). És de segur que devia tenir una bona col·lecció de topònims relacionats la majoria d’ells amb la disciplina que va desenvolupar.
En Lluís Tetas ens diu que en Gràcia era seguidor del seu blog de toponímia, que algun cop s’havia interessat o li havia ofert informació sobre alguns topònims.
2.- En Josep Anton Calvet, qui fins ara ens gestiona la col·locació a la nostra base de dades dels topònims que li entreguem, ens proposa canviar de sistema tot creant una intranet. Aquest sistema és més àgil y permetrà treballar directament sense dependre d’ell; a més, també permetrà que hi treballi més d’una persona simultàniament, sempre que disposi del vistiplau del nostre grup i de la corresponent contrasenya per accedir-hi.
S’acorda, doncs, adoptar el nou sistema i que, de moment, hi hagi un sol introductor de dades a la base de dades com fins al present.
En Solé comunica que va ordenar retirar de la base de dades aquells topònims que no disposaven de cap informació de referència, fos arxivística, bibliogràfica o oral… Això ha suposat la reducció d’uns 2.000 a 3.000 topònims. Aquests, però, no es perdran, sols que no restaran a la vista de la base de dades fins que no s’hi pugui introduir algun tipus d’informació. Ignasi Montaner indica, però, que encara que no disposin de la dita informació, si almenys es sap la població o terme municipal a què pertanyen seria bo que també hi fossin a la base perquè qui s’interessi per un d’aquests topònims almenys sabrà on anar per intentar saber-ne més. S’acorda doncs tornar a col·locar aquells topònims a la base de dades.
3.- En Solé inicia el tema tot dient que li sembla que els topònims el torrent de la Cobertera i la Cobertera, que també ha donat lloc a carretera de la Cobertera, ja què part del dit torrent gairebé va paral·lel al camí, després carretera de Calafell, podria provenir d’una espessa vegetació en aquella zona de manera que el seu tram en quedés cobert per les copes dels arbres. El cas és que el terme no el recull cap diccionari de la llengua catalana. En tot cas, sembla que el terme provingui més aviat de cobert (abric) que no pas de corb (au).
El cas és que se li dona el nom de la Cobertera a la zona on el torrent del mateix nom que des de Clariana (Castellet i la Gornal) ressegueix la part interna de la serralada prelitoral fins a trobar una obertura en la mateixa per fer un gir i anar a desembocar a la platja de Calafell. La Cobertera és situada justament on efectua el gir en el tall muntanyós. D’aquí se’n pot treure un altre significat potser més adient, el de defensa (accepció de cobert), tenint en compte que en temps medievals s’hi van formar les quadres de la Graiera (Calafell) i de la Muga (Bellvei), que entre les funcions de les quals s’hi devia trobar el de la defensa del pas natural dels possibles atacs provinents de la mar (pirates…). La Cobertera, situada a la part dreta del torrent del mateix nom és una subzona de la Muga o, dit d’altra manera, és un topònim que forma part d’un topònim més ampli.
Als capbreus, que són, de moment els documents més antics on hem trobat el topònim, l’escriuen Cobertera, però també Cobartera, Curbatera i Corbatera. El topònim, tal com en Vicenç Carbonell, mostra en les seves fitxes, existeix en altres contrades del Penedès.
En Joan Latorre suggereix que pot provenir del terme Cobertera existent en els diccionaris castellans com un terme de la ciència geològica amb el significat de conjunt de roques sedimentaries, com és el cas del carbonat de calç present i abundós a la zona i des de l’inici del torrent, cosa prou demostrada per les explotacions mineres existents actualment. Aquest tipus de roques solen cobrir altres tipus de roques que es troben a més profunditat.
4.- La moció presentada pel Grup Municipal Junts Vilafranca-Compromís Municipal va ser aprovada el 24 de setembre. S’hi proposava canviar els “carreró” presents en la toponímia vilafranquina per “correló”, que en la parla oral encara es conserva.
En Muntaner ens diu que a Sitges hi havia molts correlons, però que l’únic que s’ha conservat és el correló de la Rectoria.
A Vilanova i la Geltrú, en Vicenç ens diu que oficialment no es conserva cap correló, però que en la parla la gent en fa ús i així es diu el correló del Freixes, per exemple.
Una segona part de la moció fa referència a noms populars d’alguns carrers que han estat substituïts per altres noms. Comentem que en algunes poblacions s’ha optat per col·locar a les plaques els dos noms. Així a Sitges, per exemple, a la placa que indica el Baluard Vidal-Quadras també s’hi fa constar el nom popular La Torreta.
5.- En Solé diu que vol parlar d’un tema del qual s’havia oblidat de fer constar a l’ordre del dia i que, iniciat a la reunió de setembre, es relaciona en la distinció entre “genèric” i “topònim” pròpiament dit. La conclusió ha estat que no existeix una normativa, i que a cops respon a motius estètics una decisió o una altra. Sent així, se seguirà com fins ara a l’hora de col·locar-los a la base de dades, és a dir, els Sants i Santes aniran a la S, i els noms de persona que donen lloc a topònims, per la inicial del seu cognom i no per la inicial del seu nom, encara que sigui la primera majúscula. I els casos que es presentin a dubte seran consultats en les reunions per tal d’acordar-ho.
En Muntaner ens diu que ens farà arribar l’enllaç per accedir al seu article on hi parla de Subur i de Toloví, dos topònims que es refereixen a importants poblats ibèrics. Toloví sembla que es refereix a Tomoví (en Bofarull ja ho va suggerir), al terme l’Albinyana. En Latorre ens diu que pertanyia a la parròquia de Santa Oliva.
En Latorre també informa de l’acte que es va celebrar a Albinyana per retre l’homenatge del centenari del naixement d’en Bofarull, qui havia estat membre del GET.
En Josep Piñol ens fa conèixer i ens reparteix alguns dels exemplars de la col·lecció de publicacions de l’Arxiu Municipal de Sant Sadurní d’Anoia, recentment iniciada, el cinquè i últim exemplar publicat l’ha confeccionat ell mateix i el seu i nostre company Francesc Riera, El Pou de glaç de can Romeu dels Borrulls. També ens passa informació sobre la novel·la de Elisabet Font i Montserrat, Les 21 madones de Can Llopart de les Alzines, de la que n’havíem fet referència en anteriors reunions.
En Joan B. Morgades ens dóna un exemplar del programa d’actes de la festa major de Sant Pere de Riudebitlles, celebrada l’agost passat. El programa és interessant perquè a més d’informar de les diferents activitats festives hi conté un sèrie d’articles de caràcter biogràfic, històric i antropològic, redactats la major part d’ells per membres del Grup de Recerques Històriques local; un dels treballs ha estat redactat per ell mateix.
En Lluis Tetas ens informa de la intenció de recuperar el poblat de Montpaó (o Montpeó), abandonat i en runes, en terme de Calafell, una iniciativa dels Amics del Patrimoni de Calafell amb l’arqueòleg Joan Santacana al capdavant.
Per últtim, en Vicenç Carbonell, davant l’interès que mostra Joan B. Morgades per saber del topònim Padruell de Vilanova i la Geltrú (“Padrosello” l’any 1348) que es pronuncia en publicitat televisiva de vins i caves Jaume Serra, ens indica que tot el que diu l’anunci, referent al topònim i a la historia del lloc és fals. Pedroell (“Pedrosel” l’any 1057), també és una muntanyeta que hi ha a Sitges, que llinda amb el terme de Sant Pere de Ribes.