Assistents: Ignasi Muntaner i Pascual (Sitges); Josep Piñol i Roig (Sant Sadurní d’Anoia); Josep Solé i Armajach (Bellvei); Joan Latorre i Solé (Santa Oliva), Vicenç Carbonell i Virella (Vilanova i la Geltrú); Joan B. Morgades i Llovet (Sant Pere de Riudebitlles).
També hem tingut el plaer de comptar amb la presència d’en Bernat Vellvè, del Catllar, i de Josep Gracia, de Vilafranca del Penedès.
Excusen la seva assistència: Jaume Montaner (Canyelles), Josep Segura i Estalella (Vilafranca) i Lluis Tetas (Vilafranca, Calafell).
ORDRE DEL DIA
1. Presentació d’en Bernat Vellvè Blanch, estudiós de la toponímia del Catllar.
2. La base de dades del GET i el nostre blog.
3. Sobre la història del GET.
4. Les propostes de la nostra secció respecte de les activitats de l’IEP.
5. Torn de paraules.
1. Mercès al nostre company Ramon Marrugat, qui ens va facilitar el contacte amb l’estudiós Bernat Vellvè, del Catllar, ens hem pogut posar en contacte amb ell i convidar-lo a la nostra reunió.
En Bernat ens explica que acabats els seus estudis de llicenciatura en Filologia catalana, s’ha familiaritzat en la toponímia arran del seu treball de final de carrera, basat en les fonts orals en la toponímia del Catllar, que ha inclòs també els renoms de les cases. Recentment, ha obtingut la beca Josep Anton Baixeras que atorga la URV a estudiants que volen accedir als estudis de doctorat. La seva tesi tractarà sobre els parlars de la Conca de Barbera.
Tot i que no figurava en l’ordre del dia perquè la notícia ha sorgit posteriorment, també hem tingut entre nosaltres al vilafranquí Josep Gracia, un vell soci de l’IEP, que ens ha volgut conèixer perquè la toponímia li resulta actualment d’interès. Ens diu que en alguna de les Miscel·lànies de l’IEP hi havia publicat algun treball d’arqueologia.
Tots dos han estat participatius en la reunió i quedaran inclosos en les properes convocatòries, com a membres del GET.
2. El tema de la base de dades, proposat per Josep Solé ve de lluny, i s’ha prolongat en el temps per causes per tots conegudes que no venen ara al cas. Un dels propòsits era la de crear una pàgina al nostre blog perquè hom hi pogués publicar “qüestions de toponímia”, cosa que ja tenim aconseguida mercès a gestions de Vicenç Carbonell, i que només falta que ens hi animem a publicar. “Questions de toponímia”, és el títol que es troba al nostre blog i que només cal clicar per accedir-hi. Una altra cosa era la d’obtenir que el nostre blog tingués més fàcil visibilitat en la web de l’IEP perquè tal com hi figura actualment queda un xic amagada, i això creu en Solé, té fàcil solució.
Una altra cosa, potser no tan fàcil d’obtenir –s’haurà de veure- és l’accés al coneixement dels topònims que hi tenim introduïts. Tal com està configurat fins ara, existeix una casella en què hom pot introduir un topònim qualsevol i si aquest hi és introduït, s’aconseguirà tota la informació que hi tenim sobre el mateix, i si no s’hi troba introduït, no s’oferirà cap informació. Aquest sistema és bo, diu en Solé, però creu que encara seria millor que si en lloc de la casella de recerca, es presentessin els topònims a la vista a manera de diccionari. En Solé es compromet a parlar amb el gestor del nostre blog per veure si són possibles les modificacions indicades.
3. El tema, proposat també per en Solé, se’l va plantejar a partir del desconeixement que en tenia de les activitats dutes a terme pel GET abans que ell mateix en formés part, o abans que es publiquessin les actes de les reunions en el nostre blog. En Vicenç Carbonell indica que aquesta informació es pot trobar a la revista Gran Penedès, que era la de l’IEP en altres temps, els exemplars de la qual es poden consultar al castell de la Geltrú, és a dir, a l’AHCVG.
4. Havent observat el document que l’IEP envia als Ajuntaments perquè puguin escollir les diferents activitats que l’IEP els pot oferir, ens hem plantejat si podíem enriquir un xic més les que la nostra secció suggereix. De moment, però, ha semblat que ja est bé tal com està.
5. El torn de paraules s’ha convertit en una conversa en què s’ha parlat de diferents topònims i aspectes relacionats, sent potser els temes més destacats l’estudi que porta terme en Latorre sobre la figura de Joan Alegret i Vidal; de com al Garraf els topònims “Comes” van passar a nomenar-se “Fondos”; l’estudi que es porta a terme del Riudebitlles –del que ens informa en Morgades-, des de la seva naixença i fins a la seva desembocadura a l’Anoia, per part d’investigadors de tots els termes per on passa; d’algunes masies abandonades del terme de Castellet i la Gornal, i en concret, les de la zona de Torrelletes: Casa Alta, cal Cremat, cal Balaguer, cal Cassanyes de Muntanya… per les que s’interessa en Piñol.