Publicat el 18 de desembre de 2012
Tot i que a certs amics toponímics els hi va costar trobar l’Ajuntament de Subirats, un xic més tard de l’hora prevista la mesa de la Sala de Plens ja feia goig de veure. Totalitzàrem deu persones acomodades pel senyor Regidor Lluís Ràfols en una taula en forma d’una U, en la qual hi van comparèixer els recollidors de noms de lloc de Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní/Subirats, toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, Vilanova i la Geltrú/Olivella, Vilafranca del Penedès/Calafell, Bellvei, Torrelles de Foix i Sitges.
Excusaren la seva presència Jaume Pardo i Albert Parellada de Torrelles de Foix, Àngel Rovira de La Bisbal/El Montmell i Joan Latorre de Santa Oliva, els quals ens havien desitjat unes Bones Festes Nadalenques.
Es va constatar que Lluís Tetas té pràcticament acabat el recull dels noms de lloc de Vilafranca del Penedès, que pensem publicar l’any vinent.
Per altra banda, d’acord amb el senyor Ràfols, en Josep Pinyol mirarà de posar-se en contacte amb els integrants del Centre d’Estudis de Subirats per ajudar-lo a confeccionar la toponímia d’aquest gran municipi.
Els representats de Sant Pere de Riudebitlles portaren la nova que els seus amics de l’Associació Científica de Sant Joan de Mediona estan interessats en el nostre projecte i que caldria informar-los de la qüestió. Es quedà en realitzar la propera trobada del 9 de març en la seva localitat.
Es va debatre la reducció de l’antic genèric “puig” per l’actual nom “pi”, fenomen que succeí en alguns llocs del Pirineu (Puimorèn, ara Pimorèn, etc. DECat VI, 853), fet que també pot haver ocorregut en indrets documentats del Penedès: el Pi del Molló (Subirats), abans el puig del Molló?; el Pi de la Vella (Cubelles), abans el puig de la Vella (1537-1903); i el Pi Torrat (Vilanova i la Geltrú), abans el puig Torrat (1481-1726).
Després d’altres intervencions, la sessió es va cloure a les set en punt.