Sortida Cultural al Born Centre cultural
Diumenge 1 de febrer

Diumenge 1 de febrer
Barcelona

Contemplar el jaciment de l’Antic Mercat del Born és fer una aproximació fidedigna a la vida quotidiana de la Barcelona de finals del segle XVII i principi del XVIII, i és trepitjar els carrers de la ciutat que el 1713 i 1714 va resistir el setge de les tropes espanyoles de Felip V fins a l’assalt final i la capitulació de l’11 de setembre.

 

Horari de sortida:

Vilanova i la Geltrú, estació de busos, a tres quarts de 8 del matí.

El Vendrell, parada de bus, avinguda de Jaume Carner, a les 8 del matí aproximadament.

Vilafranca del Penedès, parada de bus, plaça del Penedès, a dos quarts de 9 del matí.

 

 

VISITA GUIADA PEL COMISSARI CARLES GUERRA A L’EXPOSICIÓ DE GONZALO ELVIRA “Assaig S. T. 1909-1919″
Divendres 30 de gener

Divendres 30 de gener
Vilafranca del Penedès
Galeria Siscart, C/ de la Font, 44
6 de la tarda

GONZALO ELVIRA

Assaig S. T. 1909-1919.

Assaig ST 1909-1919 és un projecte que pren les Setmanes tràgiques de Barcelona (1909) i la de Buenos Aires (1919) com a punt de partida, buscant les connexions en una mena de procés rizomàtic entre aquests successos dolorosos.

Totes dues setmanes, encara que ocorregudes amb deu anys de diferència, tenen molts punts de trobada tot i que els detonants a les dues ciutats fossin diferents.

La de Barcelona transcorre durant el govern de Maura, desencadenada pel reclutament de tropes per a la guerra del Marroc, més coneguda com a guerra del Riff. A Buenos aires aquests fets ocorren durant el govern d’Hipólito Yrigoyen i comença amb una vaga en els tallers metal·lúrgics Vassena on els obrers demanaven la reducció de jornada de 11 a 8 hores.

La lluita de classes, les millores de les condicions laborals, l’educació i la religió estaven en pugna en els convulsos començaments del segle XX.

La Revolució Russa, les figures de Trotski, Bela Khun, Kautski, Lenin i, entre d’altres, Rosa Luxemburg i Karl Liebneckt, dos dirigents socialistes són assassinats coincidint amb la setmana tràgica de Buenos Aires.

Una altra dada important de la connexió entre els dos llocs és la presència d’Alejandro Lerroux a Buenos Aires quan esclata la setmana de Barcelona. Lerroux portava un parell d’anys residint a l’Argentina.

Alejandro Merletti un italià que va emigrar a l’Argentina, on es va formar com a fotògraf, després va emigrar a Barcelona i va ser el que treu les úniques fotos del judici a Ferrer i Guàrdia introduint la seva càmera a la jaqueta.

També cal destacar la presència de Marcel Duchamp a Buenos Aires durant aquests dies.

A Barcelona durant la setmana de juliol de 1909 moren 109 persones, hi ha moltíssim ferits i innombrables danys materials. Van ser afusellats cinc persones entre elles el pedagog Ferrer i Guàrdia.

A Buenos Aires durant la setmana de gener de 1919 moren 700 persones, hi ha més de 2500 ferits, molts d’ells nens.

La tècnica escollida per a aquest projecte és paper i tela perforats amb agulla i martell que permet traslladar en aquest procés dolorós gravar-inscriure aquestes imatges en la psique com si aquesta fos una pissarra. El projecte també consta de pintures i instal·lació.

Del 20 desembre 2014 a 30 gener 2015.

Carles Guerra (Amposta, 1965) és artista, crític d’art i comissari independent. 
Ha estat Director de la Virreina Centre de la Imatge (2009-2011) i Conservador en Cap al Museu d’Art Contemporani de Barcelona MACBA (2011-2013). La seva carrera professional s’ha desenvolupat en l’àmbit del comissariat d’exposicions, la crítica d’art i la producció visual. Viu a Barcelona. La seva obra i les seves recerques investiguen els aspectes dialògics de la cultura visual. És professor d’Estructures Socials i Tèndencies Culturals a la Universitat Pompeu Fabra i ha estat membre del Greenroom Project dedicat a l’analisi de les pràctiques documentals contemporànies al Center for Curatorial Studies de Bard College, Nova York.


Presentació de la realització de la capella de Sant Jocund
Dijous 29 de gener

Dijous 29 de gener
Vilafranca del Penedès
Sala Mossèn Vinyeta
7 del vespre

Imatge: Sant Jocund a la clau de volta de la nau de la basílica

L’acte comptarà amb la intervenció de Mn. Jaume Berdoy, rector de la basílica, Josefina Via, ceramista creadora del plafó del Sant, i Eloi Miralles i Figueres i Joan Solé Bordes de la comissió pro-capell

Publicat a rtvvilafranca.cat
Dilluns, 19 de Gener de 2015
Escrit per Anna Vallhonesta

Aquest diumenge s’inaugurava un nou equipament cultural a Subirats, ubicat a les antigues escoles de El Pago.

Es tracta del nou Centre d’Interpretació de l’Última Defensa de Barcelona on s’expliquen els fets del 22 i 23 de gener del 1939, quan els soldats republicans van construir fortificacions a banda i banda de la carretera N340, des de El Pago fins Ordal, per alentir el màxim possible l’avenç de les tropes franquistes a Barcelona. La inauguració del nou centre va lligada amb la campanya arqueològica per investigar el contingut de les 3 fosses a la Serra de Riés. Al 2014 part dels membres del CESUB hi van trobar restes òssies humanes que correspondrien a cinc soldats republicans. El director General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Puig, va anunciar que la campanya començarà entre els mesos de febrer i març i que serà el primer lloc de Catalunya on la Generalitat intervé de manera planificada per la localització i anàlisi de restes humanes de la Guerra Civil de manera continuada. De moment falta signar un conveni amb la UB i la UAB per crear un grup de treball encarregat de les intervencions. Puig explicava en què consistirà el procés de prospecció. Per al municipi de Subirats suposa un fet molt important tant la inauguració d’aquest nou centre com la campanya d’excavacions a les fosses. L’alcalde diu que és un pas endavant, però que s’ha de seguir treballant. La visita a l’interior del Centre d’Interpretació de l’Última Defensa de Barcelona es podrà fer amb reserva prèvia trucant al telèfon del Patronat de Turisme de Subirats i cada 3r diumenge de mes, coincidint amb la visita guiada “Última Defensa de Barcelona, itinerari cultural i paisatgístic”. Un recorregut per les muntanyes d’Ordal durant el qual es reviuen les darreres hores de la fi de la Guerra Civil a Subirats.

Vídeo: Identificar els morts de la Guerra Civil

Part del progrma “Identificar els morts de la Guerra Civil” emès a TV3 el 13/01/15. Begoña Grigelmo s’ha desplaçat a Olesa de Bonesvalls, a l’Alt Penedès per conèixer la campanya de la Generalitat d’obertura de fosses de la Guerra Civil a la serra d’Ordal. N’ha parlat amb Ramon Arnabat, historiador de la URV i president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, i amb Josep Mata, que col·labora amb ell al projecte.
Podeu veure el programa complet a:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/Els-Matins/Identificar-els-morts-de-la-Guerra-Civil/video/5428599/#

Video: L’Institut d’Estudis Penedesencs convoca la 4a edició dels Reconeixements Culturals

Publicat a rtvvilafranca.cat
Dimarts, 13 de Gener de 2015
Escrit per Anna Vallhonesta

L’any 2009 l’IEP va celebrar la primera edició dels premis amb l’objectiu de reconèixer persones, entitats, empreses col·lectius i administracions que treballen a favor de la cultura penedesenca i retre’ls homenatge.

Es tracta d’uns premis bianuals que s’entreguen durant la Festa de la Cultura, que aquest any es celebrarà a Vilafranca coincidint amb la capitalitat del 2015. Estan repartits en 4 categories: el Santiago Rusiñol de les arts, l’Emili Giralt de recerca, el Teresa Basora de divulgació i el Pau Casals de trajectòria. Als premis hi estan convocats 47 municipis penedesencs de les 3 comarques i poden presentar candidatures persones, entitats o administracions. Les candidatures es poden presentar fins el 20 d’abril. S’ha d’omplir una fitxa que es pot trobar a les diferents seus de l’IEP així com a la pàgina web. Un cop es tanqui el termini, el jurat, format per 7 membres seran els encarregats d’escollir els guardonats en les 4 categories. Els premis s’entregaran el 8 de maig durant la Festa de la Cultura que es farà a l’Auditori de Vilafranca, i coincidirà amb la trobada dels centres d’estudis dels països catalans. A banda del reconeixement públic, el premi físic és una escultura de Xavier Cuenca titulada la “Dona fulla” i que va ser creada expressament per aquests guardons. L’assistència a l’acte és lliure però cal inscripció prèvia que es pot fer trucant a l’IEP de o bé enviant un correu a secretaria@iepenedesencs.org

Inauguració del Centre d’Interpretació de l’Última Defensa de Barcelona
Diumenge 18 de gener

Diumenge 18 de gener
Subirats
Antigues escoles del Pago
1 del migdia

Amb les intervencions de:

  • Josep Mata (president del CESUB)
  • Ramon Arnabat (president de l’IEP)
  • Pere Pons (Alcalde de Subirats)
  • Miquel Puig (Director General de Relacions Institucionals i amb el Parlament de la Generalitat.)

A continuació

  • Actuació de Johnny Rodon (veu i guitarra)

Organitzen: CESUB i Ajuntament de Subirats